Márki-Zay Péter: Orbán Viktorék szégyentelenül és gátlástalanul politikai, szempontok alapján veszik el a forrásokat és adnak kompenzációt

Hódmezővásárhely polgármestere azt mondja, leplezetlenül, politikai éllel tesz tönkre településeket a kormány. Márki-Zay Péter azután adott interjút nekünk, hogy Botka László polgármesterrel Szegeden egyeztetett az idei évi együttműködési lehetőségekről, esetlegesen közösen megvalósítható projektekről, Beszélt 2022-ről, azt gondolja az összefogás fantasztikus eredmény, de még messze nem elég. Valódi előválasztásra is szükség van egy ellenzéki győzelemhez.

2021. január 11. 07:49

Márki-Zay Péter: Orbán Viktorék szégyentelenül és gátlástalanul politikai, szempontok alapján veszik el a forrásokat és adnak kompenzációt

– Rendszeresen találkozik Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével, nemcsak itt, Szegeden, Hódmezővásárhelyen is egyeztettek már. Ezúttal mi mindenről volt szó?

– A két települést érintő fejlesztések voltak a legfontosabb témák. Hiszen vannak olyanok, amelyek összekötik a két várost – az egyik ilyen a tramtrain. De a közösségi közlekedésnél maradva: megismételtem azt a felajánlásomat, hogy a vásárhelyi buszokon az SZKT bérletét megvásároló szegediek ugyanúgy ingyen utazhassanak, mint a vásárhelyi városkártyát kiváltó helyi lakosok. Építjük tovább hatékonyan közösen a két települést. A két város működtetésében vannak hatékonysági előnyök: közös beszerzések, közös működtetések. És persze beszéltünk arról is, hogy mindkét várost sújtja a kormányzati, ellenzéki városok ellen irányuló politika. Fölháborítóan és leplezetlenül politikai éllel teszi tönkre a településeket a kormány. A 30 ezer fő feletti magyarországi városokból kevesebb mint húszat vezet a Fidesz, az összes többi ellenzéki. Nyilvánvaló, hogy amikor a nagyobb települések ellen politizál a Fidesz, akkor valójában pártpolitikát folytat. Karácsonykor a tisztán fideszes vezetésű megyei jogú városok mindegyike kapott 1 milliárd 380 millió forintos szabadon felhasználható forrást, akkor megint csak lelepleződtek Orbán Viktorék, hogy szégyentelenül és gátlástalanul politikai szempontok alapján veszik el a forrásokat a városoktól és adnak kompenzációt azoknak, akiknek ők akarnak. Ilyen nehéz, lassan megoldhatatlan helyzetben különösen szükséges egyeztetnünk, hogy találjunk a lehetőségekhez képest valamilyen megoldást. De az is igaz, hogy országos politikai kérdések mellett sem mentünk el szó nélkül.

– A legutóbbi elvonás Hódmezővásárhelynek mekkora összeget jelentett?

– 600 millió forintot.

– Ebből a pénzből helyben mi mindent oldottak volna meg, mi mindenre fordították volna ezt az összeget?

– Idén 700 millió forintnyi saját fejlesztést terveztünk eredetileg. Vannak régebbről örökölt uniós pályázatok, amelyeknek óriási önerő-szükséglete van, ezt Hódmezővásárhely most nem tudja biztosítani. Szerdán írtam alá egy szerződést például az idősek otthonának megújítására. Ennél az önrész például 132 millió forint. Most abban bízunk, hogy a kormány jóváhagyja, hogy az uniós források közötti átcsoportosításokkal sikerüljön előteremteni a szükséges forrásokat, konkrétan ennél a beruházásnál is kértünk ilyen lehetőséget. Szinte nincs is olyan beruházásunk, ami ne lenne veszélyben az elvonás miatt.

– És közben azt látja, gondolhatja az átlagember, hogy „nem törődik az önkormányzat a várossal”.

– Abban bízom, hogy az alapvető szolgáltatásokat fenn tudjuk tartani. Azt a Fidesz sem akarhatja, hogy az történjen, mint 2010-ben Esztergomban. Emlékezzünk, akkor az esztergomiak a fideszes városvezetést elzavarták a korrupció és sok más panasz miatt is. A Fidesz akkor kiállt az elzavart korábbi városvezető mellett és az egész várost büntetve gyakorlatilag csődbe sodorta Esztergomot, ahol akkor egy ideig nem volt közvilágítás, szemétszállítás és közösségi közlekedés sem. Ha ilyen helyzet kialakulna bármelyik ellenzéki nagyvárosban a 2022-es választás előtt, az biztos, hogy a Fidesz bukásához vezetne. Ezt Orbán Viktor el akarja kerülni. Ezért is bízom abban, hogy annak ellenére, hogy nagyon ki van véreztetve Szeged és Hódmezővásárhely is, az alapvető közszolgáltatásokat meg fogjuk tudni oldani. Mondanék még egy nehézséget: korábban 6–800 közmunkás dolgozott az önkormányzatnak, most van 60–70... Ennek kapcsán bár visszatérő kérdés a városban alkalmanként előforduló gaz és szemét: el kell mondani azt is, hogy a korabeli sajtó szerint a fideszes városvezetés idején is legalább ennyire gazos és szemetes volt Hódmezővásárhely, mint napjainkban. Ezzel, persze, nem magunkat akarom felmenteni ebben a kérdésben.

– Maradjunk akkor 2022-nél. Megszületett az a hatpontos megállapodás az ellenzéki pártok között, amelyek mentén egy választási győzelem esetén elindítanák a kormányzást: van mondanivalójuk azon túl is, hogy váltsuk le a Fideszt. Az ön mozgalma – mondjuk így – külső támogatásáról biztosította ezt az összefogást, egyúttal további kívánatos pontokat is megfogalmaztak, az euró bevezetését például. Ez a megállapodás az origónak tekinthető, vagy ezeknek a pontoknak a megfogalmazásával már előrébb lépett ez a szövetség?

– Hódmezővásárhely és személy szerint én is, megtestesítjük azt, hogy nekünk, nagyon különböző véleményű, meggyőződésű, vallású ellenzéki embereknek összefogás nélkül semmi esélyünk egy új kommunista pártállam ellen. Ezt már három éve is mondtam, akkor a pártok még nem álltak készen az együttműködésre. Azután Hódmezővásárhelyen megmutattuk, ha a baloldal képes a Jobbikkal összefogni, és egy széles körben elfogadható civil jelölt mögé beállni, akkor még a legfideszesebb városban is le lehet győzni a Fideszt. Olyannyira, hogy tavalyelőtt októberben már a közgyűlést is kétharmaddal megnyertük. Ez a stratégia igaz országosan is. És igaz lehetett volna már 2018-ban is. Akkor a pártokon múlt, hogy ez nem sikerült. Az elmúlt két, két és fél év legnagyobb eredménye, hogy a pártok megértették ezt a nyomást, és lassan felnőnek ehhez a feladathoz. Amit biztosan tudunk, hogy ezek a pártok egy közös listán, egy közös programmal, egy közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös egyéni képviselőjelölttel indulnak 2022-ben. Az így már most kijelenthető, a Fidesznek nem lehet többé kétharmada. De ahhoz, hogy a Fideszt le is győzzük, ahhoz nem elegendő egy-két százalékkal magasabb tömegtámogatás, ahhoz nem elegendő még a közös ellenzéki stratégia, többet kell még tenni. Mi a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál ezt a többletet szeretnénk kiharcolni: a bizonytalan civilek oldaláról, illetve arra akarjuk rávenni az összefogásban részt vevő pártokat, hogy olyan stratégiát folytassanak, amellyel a győzelem, sőt, a kétharmados győzelem is elérhető. Ide még nem értünk el, itt még biztos nem tartunk.

– Mik azok a többletek?

– Nem mindegy, milyen lesz az a bizonyos közös ellenzéki program. Amit javasoltunk, az euró bevezetése mellett, nagyon fontosnak tartjuk az elszámoltatás kérdését. Azt látom, ebben még nem egységesek a pártok. Vannak már ilyen nyilatkozataik, de több konkrétumra van szükség. A nemzeti vagyont vissza kell venni, a médiatanácsot, a legfőbb ügyészi pozíciót vissza kell venni, nem maradhatnak gazemberek kezén. Csütörtökön tettem közzé egy bejegyzést arról, hogy az elmúlt években a Fidesz 55 ezer migránst telepített be Magyarországra, míg az ellenzék és Soros György eddig egyetlen egyet sem. Mi ebből nem csinálunk gyűlöletkampányt, a Fidesz viszont igen. És ugyanez a helyzet a genderpolitika, a „brüsszeli meleglobbi” kérdésében. Körözött bűnözőket csempésztek be, emlékezzünk Nikola Gruevszkire, a körözött macedón miniszterelnökre, vagy a hazamenekített nagykövetükre, Kaleta Gáborra, akit aztán itthon gyakorlatilag felmentettek. Ezeket a tényeket meg kell értetni minden Fidesz-szavazóval is, ez is kell az ellenzék győzelméhez. A Fidesz ugyanis újra és újra el fog indítani ezután is migráns-, meleg-, cigányellenes kampányokat, ezekkel manipulálják az embereket. És kritikus pontnak tartom az előválasztást is.

– Miért?

– Mert hajlamosak a pártok arra, hogy egymással alkukat kössenek. Ha a pártok gyenge jelölteket indítanak, mert megbeszélik egymással, hogy ilyen-olyan alkuk alapján szétosztják a körzeteket, ha nem lesz valódi verseny már az előválasztáson, ha alkalmatlan jelöltek lesznek az indulók között, akkor nem lesz meg az ellenzéki győzelem. Nagyon fontos az előválasztás, hogy legyen valódi verseny.

– Amiket mondott, abból arra következtetek, ezt még nem értik a pártok.

– Így van. A pártok persze nem ostobák, de nekik a pártérdek a fontos. Szomorú ezt kimondani, de a pártoknak jobb egy saját párti vesztes jelölt, mint egy győztes más párti ellenzéki jelölt. Ez is nagyon fontos előttünk álló munka még, hogy ne ilyen pártlogika alapján legyenek összellenzéki jelöltek, igenis vegyék tudomásul a pártok, hogy az összellenzékiség sokkal fontosabb, mint a pártérdek. Budapesten Karácsony Gergely előválasztása mutatta meg, hogy szükség van az előválasztásra. Ha nem lett volna ilyen 2019-ben, akkor ma nagyon nagy valószínűséggel még mindig Tarlós István lenne a főpolgármester. Ugyanígy lehet ma Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere. Ott is volt egy előválasztás, amit fölényesen megnyert függetlenként a pártok közös jelöltje ellen, és aztán így sikerült megnyerni a polgármester-választást is a Fidesszel szemben. Ha ezekből nem tanul az ellenzék és önző pártérdekek alapján lesznek szétosztva a körzetek, akkor 2022-ben is biztosan Orbán Viktor nyeri a választást, ami Szegednek, Hódmezővásárhelynek és az ország tisztességes polgárainak katasztrófa lenne.

– Ha már visszakanyarodtunk Szegedre és Hódmezővásárhelyre, és beszéltünk már a közlekedésről, a vasútvillamosról: mennyire lehet sikeres a tramtrain, mennyire van benne a pakliban, hogy a vasútvillamos lesz Szeged és Hódmezővásárhely 4-es metrója megtérülés szempontjából.

– Azért bízok abban, hogy nem erről lesz szó, mert a MÁV törekszik a párhuzamosságok felszámolására. Azaz ahogy elindul a menetrend szerinti közlekedés a tramtrain vonalán úgy szűnnek meg fokozatosan a Szeged–Vásárhely buszjáratok. Értelemszerűen ez a megszűnés nem vonatkozik a Vásárhelyen keresztül, de továbbközlekedő járatokra, de a forgalom jelentős részét átterelik a vasútvillamosra. Tudom azt, hogy a városban nagyon sokan kritikusak Lázár János projektje miatt, rengeteg átmeneti bosszúságot okozott, jelentős határidő- és költségtúllépések voltak, de én most már örülök annak, hogy valóban látjuk a fényt az alagút végén. És közben azt se feledjük el, a vasútvillamos építése azt is jelentette, hogy a város útjainak, közműveinek, közvilágításának egy jó része megújult. Én biztos, hogy fogom használni, és ha a kisebbik gyermekeim közül is lesz, aki a szegedi egyetemet választja, az is biztosan rendszeresen használja majd. A házunkhoz és a hivatalhoz is közel van a tramtrain...

– Még a végén kiderül, Lázár János önnek építette a vasútvillamost...

– (nevet) Minden kritikát elfogadva, elismerve, azt lássuk be ez tényleg nagy jelentőségű dolog. Amitól egy kicsit tartok az a balesetveszély: Vásárhelyen nem vagyunk hozzászokva, hogy egyszer csak jön valami a síneken. Ennek kapcsán közlekedésszervezési szempontokból is vannak jogos kritikák. Valóban vannak balesetveszélyes pontok, de bízom abban, hogy minél kevesebb lesz a baleset, és a tervezők, kivitelezők utólag még javítanak a közlekedésbiztonsági szempontokon. Abban is hiszek, hogy ennek hatására sokan döntenek úgy, szegedi munkahellyel Hódmezővásárhelyen élnek majd.

Garai Szakács László
fotó: Iványi Aurél