Márki-Zay Péter: Orbán a szemétdombra dobja azok szavazatát, akik nem rá voksoltak

Az erdélyi Marosvásárhely mellett félig elégetett, kidobott levélszavazatokat találtak. Ami eddig a fotókon és videókon látszik, mind olyan szavazólap, amin nem a Fidesz-KDNP-re voksoltak.
Cservenák Zoltán

2022. március 31. 15:47

Márki-Zay Péter: Orbán a szemétdombra dobja azok szavazatát, akik nem rá voksoltak

„Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy neki csak a szavazatok kellenek Erdélyből. Aki nem rá szavaz, azt nem tekinti a nemzet részének, és egyszerűen szemétdombra dobja a szavazatát” – így reagált az elégetett szavazólapokra Márki-Zay Péter a Facebookon.

 

 

Márki-Zay Péter korábban azt is írta,  

 

„Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból”.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt követeli, semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot.

 

 

Ellenzék: a levélszavazat az új kékcédula?

 

Az Egységben Magyarországért pártjai közös sajtótájékoztatót tartottak az ügyről. Azt írták: „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot”.

 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai, nem tiszta a választás.

 

„Az, hogy a fideszesek fiatal demokratákból öreg bolsevikokká váltak, még nem jogosítja fel őket arra, hogy az 1947-es kékcédulás választáshoz hasonló csalást hajtsanak végre”. Hozzátette: úgy tűnik, ami a kommunistáknál a kékcédula volt, ez ma a levélszavazat”.

 

Arató Gergely a DK politikusa emlékeztetett, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői 2014-ben, 2018-ban és idén is felhívták a figyelmet arra, hogy a határon túliak levélszavazása nem biztonságos, és nem tartalmazza a garanciákat arra, hogy valóban a választók akarata érvényesüljön. Arató Gergely hozzátette: a Fidesz visszaél a határon túli magyarok szavazatokkal, a rendszert szándékosan úgy építették ki, hogy támogassa a választási csalást.

 

“Azokat a levélszavazatokat, amik ilyen módon születtek, meg kell semmisíteni, és más módon kell biztosítani a határon túliak szavazati jogát ezen a választáson” – mondta a DK politikusa.

 

 

Fidesz: a baloldal gyújtotta fel a tévészékházat és a levélszavazatokat is

 

A Fidesz közben az ellenzéket vádolja a levélszavazatok megsemmisítésével. Azt írják, „a baloldal kétségbeesésében mindenre képes”. Azt is hozzáteszik hogy „most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni”. Sőt, a Fidesz szerint 2006-ban „tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat”.