Márki-Zay Péter: Nincs politika a háborúban

Az ellenzék minisztrelnök-jelöltje további segítséget kért az ukrán menekülteknek, miközben az Orbán-kormány menekültpolitikáját is bírálta. Azt is bejelentette, hogy az ellenzék most minden, a kampányból befolyó pénzt a menekültek megsegítésére fordít.
Kékes Viktória

2022. március 02. 13:33

Márki-Zay Péter: Nincs politika a háborúban

A Facebookon, élő videóban jelentkezett be Márki-Zay Péter Záhonyból. Az ellenzék miniszterelnök-jelölje azt kérte, hogy aki tud, pokrócokkal segítse a menekülteket, mert arra nagy szükség van. 

 

Márki-Zay bejelentette, hogy az ellenzék a közös kampányszámlára érkező támogatásokat teljes egészében a menekültek megsegítésére ajánlotta fel. 

 

„Nincs politika a bajban, a háborúban. Nem számít, hogy ki ukrán, ki magyar, ki orosz, mindenki, aki a háború elől menekül méltó a segítségünkre, szeretetünkre, figyelmünkre.”

 

Azzal kapcsolatban, hogy nagy szükség van lakhatási segítség nyújtására is az ide érkezőknek, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt bírálta a kormány menekültpolitikáját is:

 

„Az elmúlt években a menekültek fogadására kiépített kapacitást sajnos nagyon leépítették, és sok területen ezt vissza kell fejlesztenünk.”

 

 

Márki-Zay Péter után Sápi Mónika, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es választókörzetének ellenzéki jelöltje vette át a szót. Tapasztalatairól beszámolva azt mondta, hogy a beregsurányi határátkelőn négy napon keresztül tanácstalanságot látott:

 

„Négy nap kellett a kormánynak ahhoz, hogy feleszméljen, hogy tegyen valamit ezekért az emberekért.”

 

Elmondása szerint vasárnap érkezett hathatós segítség, amikor Orbán Viktor miniszterelnök „urunk” megérkezett Beregsurányba. Sápi megköszönte az emberek segítségét, mivel szerinte az állam mindössze látszatsegítséget adott, valós segítséget a civilektől kaptak a rászorulók. 

 

„Én még nem láttam kormánypárti politikust, hogy hozott volna valamit – akár egy szendvicset, egy üdítőt – a térségünkbe.”

 

Az ellenzéki képviselőjelölt szerint fontos, hogy ne álljunk le, mert sok a feladat, amelyet a civileknek kell megoldaniuk.

 

  • Kiss Márió, a Mindenki Magyarországa Mozgalom roma politikusa megerősítette Sápi szavait, szerinte sem kapnak valós állami segítséget már hetedik napja.
  • Magyar Zoltán, az MSZP helyi politikusa megdicsérte a kormányt, amiért a kommunikációjában a migráns helyett menekültet használ. Magyar elmondta: nagyon nagy szükség lenne egészségügyi sátrakra és személyzetre. COVID-tesztek, maszkok, ingyenes szűrési lehetőség is sürgősen kellene. Magyar szerint az EMMI hiába ígérte a segítséget, ebből ők még semmit nem láttak, pedig sokkal jelentősebb orvosi szolgáltatásra lenne szükség mind az öt határátkelőhelyen.