Márki-Zay Péter Dorozsmán: Létrejött a nemzet egysége Orbán Viktor ellen

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének kiskundorozsmai lakossági fórumán rengetegen gyűltek össze. Ott volt Mihálik Edvin, az ellenzék helyi képviselőjelöltje is.
Bod Péter

2021. december 06. 23:19

Márki-Zay Péter Dorozsmán: Létrejött a nemzet egysége Orbán Viktor ellen

Annyira sikeres a magyarországi járványkezelés, hogy lakosságarányosan nálunk haltak meg legtöbben eddig a járványban a világon. A 185 ország között ebben az összehasonlításban Magyarország a 185. lett

 

– mondta kiskundorozsmai lakossági fórumán Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

 

Mihálik Edvinnel, Csongrád-Csanád megye kettes számú országgyűlési választókerületének ellenzéki jelöltjével együtt kezdte Márki-Zay Péter a közelgő parlamenti választások itteni kampányát, óriási lakossági érdeklődés mellett.

 

Ez utóbbi felfogható úgy is, hogy a kormányváltók tábora Kiskundorozsmán is jelentős számarányt képvisel. Nem véletlenül fogalmazott úgy Márki-Zay Péter, hogy Orbán Viktornak sikerült egyesítenie a nemzetet, de nem maga mellett, hanem maga ellen.

 

A nemrégiben lezárult előválasztásra visszautalva jelezte, hogy létrejött Magyarországon a nemzeti összefogás. Beszéde elején mindenkit arra kért, hogy vegye fel a Covid elleni védőoltást. Hozzátette: ismerősei közül kivétel nélkül azok haltak meg a betegségben, akik oltatlanok volt.

 

Kemény kritikát mondott a kormányról, mert közel 400 ezer idősnek a Sinopharm-vakcinát adták be, noha ezt még kínaiak sem tették a saját hazájukban. Szerinte hazánk járvány elleni védekezése volt a legrosszabb a világon, miközben a kormány sikerekről beszél.

Fotók: Vass Imre

Érthetetlennek nevezte, hogy hazánk kétszer annyiért szerezte be a Sinopharm-vakcinát, mint Szenegál. Erre szerinte egyetlen magyarázat lehet: így lehetett sokat lopni az ügyletből.

 

Márki-Zay szó szerint, de nem minden irónia nélkül Soros-bérencnek nevezte Orbán Viktort, akit korábban a milliárdos jelentős mértékben támogatott anyagilag, Lázár Jánost, aki amúgy szerinte remek roma integrációs programot bonyolított le Soros pénzéből Hódmezővásárhelyen, valamint Kovács Zoltán államtitkárt is, aki a Soros György által létrehozott egyetemen, a CEU-n tanult.

 

Normális-e az a tervezés, ami úgy jelöli ki a Belgrád–Budapest-vasútvonal nyomvonalát, hogy az nem érinti Szegedet és Kecskemétet?

 

– tette fel a politikus a kérdést. 

 

A beruházás 979 év alatt térül meg a számítások szerint. Ez azt jelenti, hogy ha Szent István rendelte volna el a beruházást, az mostanra térülne meg

 

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

 

A legfelháborítóbb, hogy a hitelből épülő vasút kapcsán a távol-keleti ország még a magyar miniszterelnök útvonal módosítási javaslatát is lesöpörte az asztalról. Orbán Viktor mindig a nemzeti szuverenitásra hivatkozik. Ez volna az? – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Mihálik Edvin, az ellenzéki összefogás helyi képviselőjelöltje is ott volt

A vele együtt kampányoló Mihálik Edvin arról beszélt, hogy 

 

olyan ember lehet Magyarország következő miniszterelnöke, aki Szegeden tanult, tanított és dolgozott. Elmondta, hogy a járvány ideje alatt a kormány 10 milliárd forintot vont el Szegedtől. Ezt az összeget a városnak vissza kell kapni

 

– jelentette ki.  

 

Az áremelkedés és a száguldó infláció miatt Mihálik szerint ma szociális válság van az országban. A világjárványban eddig elhunyt 35 ezer ember rávilágít, hogy válságot él át a magyar egészségügy. Szájer József és Borkai Zsolt botránya mutatja a hatalom erkölcsi válságát is – sorolta a problémákat a helyi politikus.  A 2022-ben megalakuló új kormánynak úrra kell lennie ezeken a válságokon – tette hozzá. 

 

Előbb Mihálik Edvin fogalmazott úgy, hogy az alapítványi egyetemi formát a kormányváltás esetén megszüntetik, amihez utóbb Márki-Zay Péter is csatlakozott.

A rendszerváltáskor nem olyan országot akartak az itt élők, amiben a jelenleg 16-17 évesek fele külföldön képzeli el a jövőjét

 

– hivatkozott egy felmérés eredményére Mihálik Edvin.

 

Márki-Zay Péter szerint az alapfokú oktatásban a fenntartói jogot vissza kell adni az önkormányzatoknak, amik sokkal jobb gazdái volnának az iskoláknak, mint jelenleg a KLIK. A tanároknak beígért 10 százalékos béremelést szerinte már lenullázta az infláció, és emellett óriási gond a pedagógus elvándorlása a pályáról. Rövidesen működésképtelenné válhat emiatt az oktatási rendszer – tette hozzá. 

 

Márki-Zay a leghatározottabban cáfolta, hogy győzelmük esetén eltörölnék a rezsicsökkentést. Igaz, ehhez hozzátette, a legjobb rezsicsökkentés az energiahatékonyság javítása. Szerinte ezen a téren a Fidesz 12 év alatt szinte semmit nem tett.

 

A jelenlegi kormánypárt számtalan jó intézkedést hozott, amit eszünk ágában sincs felszámolni – szállt vitába egy hozzászólóval a miniszterelnök-jelölt. Ezek közé sorolta mások mellett a családtámogatási rendszert, a családi adózást és a közmunkát.  

 

Az Orbán-kormány legnagyobb bűne a lopás. Ezt fogjuk megszüntetni – tett határozott ígéretet Márki-Zay Péter.

A közönség nem csak hallgatott, kérdezett is

Arra a kérdésre, hogy egyszerű többséggel hogyan lehet megváltoztatni az Alaptörvényt, úgy válaszolt: az Alaptörvény nem alkotmányos, nincs mit rajta védeni.

 

Emellett Márki-Zay arról is beszélt, hogy egyszerű feles parlamenti többséggel elérhető az ügynökakták teljes nyilvánosságra hozatala és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás is.

 

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán élőben közvetítették a dorozsmai fórumot, aki kíváncsi rá, itt tudja megnézni: