Márki-Zay Péter Lázár Jánost is vitára hívta: álljanak ki a választókerületük elé!

London után Algyőn tartott fórumot az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Megmérkőzött Szabó Bálinttal is, akit végleg „műsoron kívül” semmisített meg.
Márki-Zay Péter Lázár Jánost is
vitára hívta: álljanak ki a választókerületük elé!

Kezdem ezzel, mert ezt csak hárman hallottuk. Oké. ellövöm az olcsó poént aztán majd megkomolyodom: hárman hallottuk, „én, a Gyula meg az Ottó, a Tóth Ottó.”

 

De valójában én hallottam, Márki-Zay Péter, aki mondta, és Szabó Bálint, akinek mondta, és aki régen távozott ilyen gyorsan szemlesütve bárhonnan is.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Mi történt?

Az algyői faluházban megtartott lakossági fórumon szót kapott Szabó Bálint is. Szabó, akiről ezen a fórumon végképp kiderült fideszessége, no nem mintha ezt korábban ne lehetett volna minimum sejteni, azt kérdezte Márki-Zay Pétertől, elmegy-e február 1-jén Kecskemétre a bíróságra, vagy jogi kiskapukat keresve távol marad.

 

Aki egy kicsit is tisztában van Szabó Bálint bíróságra járási szokásaival, az most nyugodtan, hangosan nevesse ki magát. Az, hogy Szabó Bálint veti másnak a szemére, hogy jogi kiskapukat keres bírósági tárgyalási távolmaradások kapcsán, tényleg olyan poén, amilyet a komplett hazai „humorszcéna” nem tud mondani még úgy sem, hogy hozzájuk számoljuk Bagi Ivánt és Nacsa Olivért is.

 

Nézzenek bele akár itt az élő közvetítésről készült felvételre, de lent is megtalálják:

 

Ám még ezt a Szabó Bálint-viccet is túl tudta szárnyalni Márki-Zay Péter a fórum végeztével. Elköszönt már a közönségétől, ki voltak kapcsolva a mikrofonok, amikor Szabó odament hozzá. Kezet fogtak, majd a miniszterelnök-jelölt azt mondta a szegedi önkormányzati képviselőnek:

 

„Bálint, én minden tárgyalásra elmegyek, mindegyiken ott voltam, amelyiken ott lehettem. Kettőnk közül te vagy az, aki már elő is kellett vezetni egy tárgyalásra.”

 

Ekkor érezte azt a szegedi önkormányzati képviselő, ideje menni.

 

De hogy meglegyen az eredeti kérdésre is a válasz:

 

– Nem! – ezt mondta Márki-Zay Péter Szabó Bálint kérdésére. Nem lesz ott, mert nem lehet. Ugyanis bármennyire is szeretne, nem léphet be a bíróság épületébe, mert koronavírusos volt. A bírósági szabályok szerint tizennégy napnak el kell telnie tünetmentesen. Nem számít a negatív teszt, semmi, csak ez az eltelt idő.

– Tehát itt most beszélgethetünk egymással, de a bíróságra nem jöhetsz? – kérdezte már mikrofonon kívül Szabó Bálint még a fórumon.

– Igen – mondta neki Márki-Zay.

 

 

És akkor lássuk a lakossági fórum fontosabb pillanatait!

A tizenöt polgármester levelével kezdi: ismert, Lázár János hűbéres polgármesterei azt kérték Márki-Zay Pétertől, „ne hurcolja be a megosztó politikát” településeikre. Azt jegyzi meg erről, hogy

 

Vásárhely jól járt azzal, hogy leváltotta a tolvajokat. Jól járnának ezek a települések is, ha nem Lázár lenne a képviselőjük”.

 

Majd beszélt

  • az elszabadult inflációról,
  • a nyugdíjak vásárlóértékéről,
  • arról, hogy öt éven belül be akarja vezetni az eurót.

Megjegyezte, 2002-ben Orbán Viktor beszélt az euró a bevezetéséről...

 

Volt-e csirkefarhát?

Persze:

  • Hogy lehet az árvizet megállítása egy tollseprűvel?
  • Mi lesz hat hónap múlva a lakáshitelekkel?

Kérdezte a téma kapcsán, és itt húzta alá azt is,

 

„nálunk él a legtöbb szegény ember. A magyarok 74 százaléka szegény, ez Orbán Viktor mérlege.”

 

Az országos témáknál szó volt a korrupcióról is. Itt arról beszélt a miniszterelnök-jelölt, hogy Magyarország Európában a második legkorruptabb ország. Ám még a legkorruptabb Bulgáriában sem fordulna elő Mészáros Lőrinc ilyetén gazdagodása. Itt tudhatta meg az algyői faluház közönsége azt is, Szenegállal, Ghánával vagyunk egy csoportban a korrupció mértékét nézve, holtversenyben a 73. helyen.

 

 

Innen tértünk vissza a választókerületbe.

Ekkor mondta el, Lázár Jánosnak egyetlen választási ígérete volt az előző ciklusban: a sírmegváltási díjról szólt, és ugyan azt mondta, ezzel kezdi majd a munkát a parlamentben, a mai napig be sem nyújtotta a törvényjavaslatot.

 

A vasútvillamos sem maradhatott ki.

 

Megismételte, Lázár János volt az egyetlen ember, aki le akarta állítani 2017-ben, mert sokallta akkor az 50 milliárd forintot, amibe akkor került volna ez a beruházás.

 

Majd a megválasztása után megvalósult vásárhelyi fejlesztésekről beszélt, innen kanyarodott rá a legfontosabbra:

 

Választókerületi vitára hívta Márki-Zay Péter Lázár Jánost. „Demokráciában van vita és fejlődés is.”

 

Ezután jöttek a közönség kérdései, és ekkor kapott szót Szabó Bálint is, lásd a kalandokat fentebb.

 

A közönségnek többek között ezeket mondta Márki-Zay Péter:

  • Nem veszik el a tizenharmadik havi nyugdíjat, sőt, nemcsak egyszer lesz nyugdíjemelés. Visszaállítják a svájci indexálását is a nyugdíjaknak.
  • Valós veszélye van a választási csalásnak, ezért is biztatott mindenkit arra, jelentkezzen szavazatszámlálónak. Négy éve ugyanis nem volt minden választókerületben ellenzéki szavazatszámláló. Ennek kapcsán azt is mondta, a határon túlról levélben az elhunytak is szavazhatnak: a névjegyzéket ugyanis csak tízévente frissíti a Fidesz, a borítékot más is feladhatja postán.

 

 

Három kérdésnyi villáminterjú a felfelé tartásról, és a vezetőszáron elvezetettekről.

– Hol tart a felfelé menet? A legutóbbi nyilvánosságra került közvélemény-kutatás szerint nem állnak túl jól.

 

– Folyamatosan építkezünk, nem tagadva el, hogy egy szinte lehetetlen feladatra vállalkozott a hat párt akkor, amikor egy ilyen korrupt rendszerben, ahol a Fidesz a választási családokat is törvényesíti a győzelme érdekében, egy olyan rendszerben, ahol folyamatos hazugságokkal támadja az ellenzéket,

  • hol migránsbetelepítéssel vádol bennünket, az egyetlen migránsbetelepítő hatalom,
  • hol az egészségügy fizetőssé tételével az, aki éppen 270 milliós tanulmányt rendelt meg ehhez a feladathoz saját magának és klinikákat és biztosítókat épít saját magának.

De sorolhatnám tovább még ezeket a képtelen állításokat, amikor négy másodperces mondatfoszlányokból építenek fel komplett hazugságkampányokat, és ezeket százmilliókból tolják heti szinten, ebben a rendszerben valóban szinte lehetetlen feladatnak tűnik Orbán Viktor leváltása, de azt is biztosan mondhatom, soha nem volt még Magyarországnak ennél nagyobb esélye arra, hogy megszabaduljon a tolvajoktól. Az elmúlt tizenkét évben egyedülálló az, hogy a komplett ellenzék egy olyan jelölt mögé álljon be, akit nyilvánvalóan nem lehet sem korrupcióval, sem migránsbetelepítéssel, sőt még baloldali elhajlással, sem Gyurcsánnyal, sem kommunizmussal vádolni. Biztos vagyok benne, hogy ha hozzám hasonlóan nagyon sokan felállnak a fotelből, megtesznek mindent azért, hogy április harmadika után ez az ország szabadabb, gazdagabb, becsületesebb legyen, akkor ez a cél most elérhető. Nem lesz könnyű, de elérhető.

 

 

– Beszélt arról is, hogy számít arra is, hogy akár vezetőszáron is elvisznek ellenzéki politikusokat. Bangóné Borbély Ildikó esete már erről szól?

 

– Igen, már abba a sorba illik. Nyilvánvalóan nem követtem Kósa Lajos diplomaügyeit, de az ellenzéki pártok joggal kérik, ha Bangóné Borbély Ildikót felszólították arra, hogy hagyja el a Parlamentet, akkor hagyja el Kósa Lajos is. A Völner-botrány is mutatja, a másik oldalról is szállítják ezeket az ügyeket. Nem fogok meglepődni azon sem, ha különböző aberrált botrányok derülnek ki. A diplomanélküliség mellett büntető ügyekre is számítok, számítottunk erre.

 

– Hogyan lehet ilyenekre felkészülniük? Hadházy Ákos esete is mutatta, jó előre tudta, hogy megpróbálják majd megvádolni.

 

– Igen, az ő esetet is mutatta, egy teljesen alaptalan üggyel is fel lehet jelenteni bárkit. Egy olyan kemény választási kampányban vagyunk most, ahol az ország vezetőinek a fizikai szabadságáról is szó esik, nemcsak a vagyonuk elveszítéséről. Mindent megtesznek, nincs olyan aljasság, amire ne lennének hajlandóak azért, hogy hatalmon maradjanak.

 

Nézze meg az elejétől az algyői lakossági fórumot!