Márki-Zay Péter: Kiürült kasszát kapunk, de szabadságot adunk az önkormányzatoknak is

Erről beszélt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) pécsi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere.
Bod Péter

2022. február 16. 18:02

Márki-Zay Péter: Kiürült kasszát kapunk, de szabadságot
adunk az önkormányzatoknak is

Tíz pontból álló javaslatcsomagot fogadott el a MÖSZ, amely azokat az intézkedéseket foglalja össze, hogy az országgyűlési választások után mit kell tenni ahhoz, hogy visszakapják önállóságukat és önrendelkezésüket az önkormányzatok.

 

Márki-Zay szerint vissza kell kapniuk a településeknek olyan jogköröket, amilyeneket az elmúlt években elvettek azoktól. Ezek sorából az építéshatósági jogkört külön kiemelte. Ehhez hozzátette: egy önkormányzat akkor képes önálló működésre, ha saját adókkal rendelkezik, és azok nem vehetőek el tőle. 

 

Ismeretes, hogy a 2019-es önkormányzati választások óta adók sokaságának beszedésétől tiltotta el a kormány a helyhatóságokat. Az Orbán-kormány bukása a fideszes polgármestereknek is jót tenne, mert ők is szabadságot kapnának az új kormánytól a helyi döntéshozatalban. A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a kormány intézkedéseivel azokat a fideszes szavazókat is bünteti, akik ellenzéki településeken élnek. 

 

Márki-Zay Péter nem rejtette véka alá, hogy kormányváltás után megszüntetnék a Klik-et, emelnék az egészségügyben dolgozó ápolók és rendőrök bérét, önálló határőrséget hoznának létre és a felszámolnák a dohánytrafikokat.

 

Ma az Európai Unió kimondta, hogy Magyarország nem jogállam – jelentette ki Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, éppen ezért a kormányváltás utáni első feladat a jogállamiság helyreállítása lesz. Ez nem választható el attól, hogy az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk az őket megillető jogaikat – tette hozzá.

 

Szintén erről beszél Péterffy Attila, Pécs polgármestere, a tanácskozás vendéglátója. Úgy vélte: helyi ügyekről csak helyben lehet és szabad dönteni. Nyomatékosan jelezte, hogy a településeknek vissza kell kapniuk az önrendelkezés jogát.

 

A helyi polgárok feje felett hozott döntések gyakorlatát élesen bírálta, és szóba hozta, hogy úgy döntött a kormány a pécsi stadion építéséről, hogy erről meg sem kérdezték a pécsieket. 

 

Gémes Györggyel, a MÖSZ elnökével, Gödöllő polgármesterével együtt jelezte, hogy az országgyűlési választások után az önkormányzatok kiszolgáltatottságát fel kell számolni. Ennek érdekében tíz pontos javaslatcsomagjukat megküldik a két miniszterelnök-jelöltnek. (Márki-Zay Péter mint írtuk, jelen volt a pécsi tanácskozáson.)

 

Örömét fejezte ki Gémes György, hogy a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy hivatalban lévő polgármester a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter személyében.

 

Egy kérdésre válaszolva Márki-Zay úgy fogalmazott, hogy a 7.1 százalékos GDP-növekedés egy nagy visszaesés után nem kiugróan jó eredmény, ráadásul ezt úgy érte el az Orbán-kormány, hogy 1000 milliárd forintos hitelt vett fel rá. 

 

Rossz hírem a miniszterelnöknek, hogy nem csak a hitelminősítők sorolták vissza az elmúlt években Magyarországot, hanem a FIFA-ragsorában is hátrébb csúszott a magyar labdarúgás. 

 

Magyarország az EU második legszegényebb állama, ehhez képest a GDP-adatok félrevezetőke, mert abban éppen úgy benne van a NER vállalkozóinak gazdagodása, mint az itt tevékenykedő multicégek eredményei. Ezekből pedig nem sokat lát a magyar lakosság – tette hozzá Márki-Zay Péter.