Márki-Zay Péter: Ha most lennének a választások, 7 százalékkal nyerne az általa vezetett ellenzék

Kormányváltó nagygyűlést tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom vasárnap. Márki-Zay Péter beszédében egy felmérésre hivatkozva azt mondta, ha most lennének a választások 7 százalékkal nyerne az általa vezetett ellenzék.

2021. október 10. 21:30

Márki-Zay Péter: Ha most lennének a választások, 7 százalékkal nyerne az általa vezetett ellenzék

Vajda Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és az Új Kezdet úgy támogatta őt, hogy nem várták el a párttagságot az ellenzéki előválasztáson. Budapest-Kertváros jelöltje 2018-ban alig 1 százalékkal maradt el fideszes Szatmáry Kristóftól.

Vajda véget akar vetni az elvett iskolák, az állami szintre emelt korrupció, a „Mindenki annyit ér, amije van!” lázári szemlélet, az agymosó propaganda, az elpazarolt százmilliárdok, az állandó harckészültség, a pökhendiség, az urizálás, a magára hagyott egészségügy, a ledózerolt önkormányzatok, a hajléktalanok kriminalizálása, a szegénység és a környezetpusztítás rendszerének.

A kertvárosi jelölt szerint „a második forduló az ész választása, nem a szívé”, ezután ugyanis nincs újabb esély, csak négy év múlva, ha egyáltalán lesz még választás 2026-ban. Azt is mondta, azért kell Márki-Zay Péternek nyernie az előválasztást, mert ő valóban nem Gyurcsány embere, ahogy a fideszes Hollik István is mondta.

Király Júlia közgazdász, egyetemi tanár, a Nemzeti Bank volt alelnöke úgy fogalmazott, jó érzés, hogy lehet a szó nemes értelmében újra politizálni Magyarországon, lehet vitatkozni, akár veszekedni is értékeken, jelölteken, annak érdekében, hogy jövő áprilisban mind a közös ellenzéki jelöltre szavazzunk.

Király Júlia azt kérte az ellenzéki pártoktól, álljanak Márki-Zay Péter mögé, hogy olyan Magyarországot csinálhassanak, ahol jó élni.

Hadházy Ákos a nagygyűlésen azt mondta, túl sok indulat veszi körül a második fordulót, ez nem jó, de ilyen egy választási kampány, ilyen a demokrácia.

„Nem királyt választunk most, hanem feladatot szabunk a majdani győztesnek. Azt a nehéz feladatot, hogy vezesse sikerre a sokszínű ellenzéket, és győzzön meg 3–400 ezer bizonytalant vagy akár fideszes szavazót arról, hogy érdemes az összefogó ellenzékre szavazni” – mondta Hadházy Ákos.

Szerinte az ellenzék egyelőre nem áll nyerésre, mert még mindig tömegével vannak megtévesztett emberek Magyarországon, és még ezután jön a nagy orbáni pénzosztás. A pénzt egyébként majd elviszi az infláció, de addigra már mindegy lesz.

Hadházy Ákos rávilágított, ha Budapest 18 választókerületében nyernek, a maradék 88 országos választókerületben meg kikap az ellenzék, akkor az kevés mandátumot jelent majd. „Teljes önbecsapás azt hinni, hogy a győzelem már a zsebünkben van”

– figyelmeztetett a független országgyűlési képviselő, aki az összellenzéki jelölt lesz Zuglóban.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, nem az a kérdés, mi lesz a neve az ellenzéki jelöltnek, hanem az, hogy lesz-e 20 ezer aktivista, és lesz-e minden választókerületben legalább két ellenőr. Hadházy Ákos beszédét azzal zárta, a közös jelöltnek meg kell tudni szólítani a bizonytalanokat és a kiábrándult Fidesz-szavazókat, ez a választás kulcsa.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő első mondataival megköszönte a változás kezdetét. Azt mondta, Magyarországon a vitakultúrát tudatosan lezüllesztették Orbánék, innen nézve „fantasztikus dolog az, hogy egy előválasztás kellős közepén vagyunk” – mondta. Szél azt emelte ki, Márki-Zay Péter alulról szerveződő mozgalom élén, civilként kezdett politizálni, kétszer legyőzte már a Fideszt, ezért sincs lehetetlen számára.

Szél szerint „kutya kötelességük” lesz beállni az ellenzéki előválasztás győztese mellé és mögé.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, azt mondta: „Ami most történik az egy szelíd forradalom azért, hogy fölszabadítsuk és újraegyesítsük Magyarországot”.

Az MSZP–Párbeszéd–LMP visszalépett előválasztási miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, világossá kell tenni, hogy a politika az emberekről szól, egy demokráciában pedig nem a népen uralkodnak, hanem a nép uralkodik, és azt is világossá kell tenni, hogy „akkor lesz Magyarország a közös hazánk, ha olyan emberek is képesek az együttműködésre, akik között vannak véleménykülönbségek, de elismerik egymásról, hogy igaz hazafiak”. Karácsony Gergely megismételte a korábban elmondottakat, könnyű számára a visszalépés Márki-Zay Péter javára, mert a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje „egy végtelenül tisztességes, becsületes, a hazáját, a városát szerető európai demokrata”.

Karácsony szerint most nem politikusokra van szükség, hanem a feladathoz felnövő államférfiakra és államnőkre, ezt kell elvárni mindenkitől. „A kicsinyes játszmák helyett a nagy egészet nézzük!” – szólított föl a főpolgármester.

A visszalépett jelölt azt mondta, 2022-ben nem csupán az elmúlt 12 évet kell leváltani, hanem az elmúlt 30 év politikai hidegháborúit is. Erre kell politikai ajánlatot tenni a bizonytalan szavazóknak. „Ehhez Márki-Zay Péter tud többséget szerezni Magyarországon” – mondta Karácsony, aki megkérte a zöld és szociáldemokrata szavazókat, akik nem akarnak egy jobbközép jelöltre szavazni, gondolják meg, nem jobb-e ma egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor.

Márki-Zay Péter: Önök érdekében vagyok radikális, mert az önök érdekében van szükség Magyarországon változásra!

A Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje a nagygyűlésen azt mondta, a hét hőse és győztese Karácsony Gergely és szintén győzött 10 millió magyar ember. Márki-Zay Péter szerint Karácsony kilépett a pártok árnyékából, leszámolt az elmúlt évtizedek rossz beidegződéseivel, és visszalépésével államférfiként viselkedett.

Márki-Zay Péter egy közvélemény-kutatási eredményt is közölt, eszerint az ő vezetésével az ellenzék jelenleg 7 százalékkal győzne, ha most lennének a választások. Ezután felsorolta támogatóit.

Reméli, Gyurcsány Ferenc is támogatja majd 2022 áprilisában, pedig tudja, a Fidesznek is az az érdeke, hogy Dobrev Klára nyerje az ellenzéki előválasztást, mert ebben az esetben Orbánéknak könnyebb dolguk lesz áprilisban.Úgy véli nem kizárt, hogy a DK jelöltje mellett a Fidesz is mozgósít majd.

Hangsúlyozta, bár Karácsony Gergely és közte stílusbeli különbség van, a céljuk közös. „Sokan talán azért találják radikálisnak a stílusomat, mert nem félek.” Szerinte egy kereszténynek nem szabad félnie. „Ha bárki kritizál engem, hogy ilyen harcias és radikális vagyok, akkor ezt akként kell elfogadni, hogy az önök érdekében vagyok radikális, mert az önök érdekében van szükség Magyarországon változásra” – mondta Márki-Zay, akinek elege lett abból, hogy az ellenzéki pártok eddig nem tudták leváltani „Magyarország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát”.

Elmondta, fontosnak tartja a családi pótlék és a nyugdíjminimum emelését, szükségesnek tartja a béremeléseket például az oktatásban vagy a rendvédelmi szerveknél, megtartaná a családi kedvezményeket, bevezetné a fecskelakás-programot, amivel a fiatalok könnyebben jutnának első lakáshoz, a hajléktalanoknak az emberi méltóságot kínálja ellátás formájában, folytatná a panellakások felújítását, a valódi rezsicsökkentés zálogának pedig az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot tartja.

Beszélt a digitális oktatás fejlesztéséről, a szabad tankönyv-választásról és a romák felzárkóztatásáról és faültetési programról is.

„Ha a baloldali testvéreimet megnyugtatja: Jézus Krisztus is baloldali ember volt” – mondta, majd hozzátette:

„Csak a szeretet fogja összekötni ezt a nemzetet, és megszüntetni a megosztottságot. Sötétséggel nem lehet a sötétség ellen harcolni, a gyűlölettel nem lehet a gyűlölet ellen harcolni. A sötétséget csak a világosság, a gyűlöletet csak a szeretet fogja legyőzni” – magyarázta Márki-Zay Péter, aki szerint az Orbán-rezsim megosztottságot eszik és széthúzást iszik. „Ne etessük többé ezt a rezsimet, szeretetben fogjunk össze!”

Márki-Zay Péter szerint csak a nemzet egyesítésével lehet kijutni abból a gödörből, ahová jutott az ország. Erre csak az a jelölt lehet képest, aki a leginkább elfogadható mindenki számára. Szerinte ő ez a jelölt.