Márki-Zay Péter: Akár egy ellenzéki választási párt is alakulhatna a Fidesz ellen 2022-re

„Segített” a Fidesz az ellenzéki pártoknak abban, hogy mind belássák: egy közös listán kell indulniuk a Fidesz-KDNP ellen 2022-ben – mondta Márki-Zay Péter a Téma keddi adásában a Szeged Televízióban.

2020. november 25. 16:38

Márki-Zay Péter: Akár egy ellenzéki választási párt is alakulhatna a Fidesz ellen 2022-re

Nem különösebben nehezíti az ellenzék dolgát a Fidesz és a Volner János kezdeményezte választási törvény szigorítás – állítja Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, országosan is aktív ellenzéki politikus. A kormánypárt javaslata 27-ről 50-re, Volner János módosítása már 71-re emelné az szükségesen elindítandó egyéni jelöltek számát a pártlista felállításához.

„Ha az ellenzék nem fogja föl azt, hogy nekik pontosan olyan struktúrában kell indulni, mint ahogyan a Fidesz, ami közös listát jelent: 106 egyéni választókörzetben 106 jelöltet jelent, nem 107, 106. Tehát mindenütt egy jelölt álljon a Fidesszel szemben, egy közös lista legyen. Hogyha ők ezt nem értik meg, akkor soha nem fogják tudni legyőzni a Fideszt.

Tehát én örülök annak, hogy a Fidesz segített az ellenzéki pártoknak, még azoknak is, akik eddig hezitáltak, és így aztán nem is hagyott nekik más lehetőséget, hogy a teljes összefogással eszerint a struktúra szerint induljanak”

– vázolta a helyzetet Márki-Zay Péter a Szeged Televízió hírháttér műsorában.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt is mondta: azt sem tartja kizártnak, hogy egy közös választási pártot kell létrehozniuk az ellenzékieknek, mert a Fidesz addig hoz törvényeket, amíg el nem lehetetleníti az ellenzéket.

Márki-Zay Péter szerint, ha más megoldás nem lesz, akár egy pártot is kijelölhet az ellenzék, és annak a listáján indulna minden ellenzéki.

A politikus jelezte, a választási párt létrehozása vadonatúj gondolat, csupán opció és lehetőség, erről még senkivel nem tárgyalt.

„Olyan alkotmány és választási törvény van ma Magyarországon, amit csak egy párt fogadott el, tehát nyugodtan mondható, hogy egypártrendszer van ma Magyarországon” – tette hozzá.

A pártok támogatásáról azt mondta: egyre inkább úgy tűnik, a Fidesz a szavazók 35, az ellenzék 35–40 százalékát tudhatja magáénak, de szerinte a bizonytalan szavazók, akik a választásra jogosultak negyedét teszik ki, meggyőzhetők a kormányváltásról.

Márki-Zay Péter a Magyar Hangnak adott interjúban úgy fogalmazott, ha az ellenzék nem tudja megoldani, hogy legyen szabad média, és a bűnözők bíróság elé kerüljenek, akkor el se induljon. Erről a politikus azt mondta: amennyiben az ellenzék kétharmadot szerez, akkor leválthatja a kétharmados törvényekkel bebetonozott embereket, például a legfőbb ügyészt és a médiatanács elnökét. Ha őket nem lehet leváltani, akkor a korrupciót sem lehet megállítani, az elszámoltatás és a sajtószabadság sem állítható vissza.

„Tisztességes, becsületes európai demokratikus jogállamért küzdünk. Nem elfogadható számomra az, hogyha, mondjuk, 51 százaléka van az ellenzéknek, ne tudja biztosítani a sajtószabadságot, ilyen nincs. Ezt tessék elfelejteni. Nem szabad, hogy a Fidesz ezt 49 százalékkal meg tudja akadályozni”.

Márki-Zay Péter azt is mondta, a Mindenki Magyarországa Mozgalom azon dolgozik, hogy előválasztásokon dőljön el, kik lesznek a legalkalmasabb egyéni ellenzéki jelöltek a 106 körzetben.

„Egy ilyen helyzet kétharmados ellenzéki győzelmet is jelenthet egy jó programmal.”

A politikus szerint, ha az emberek látják, hogy „a nemcsak kártékony, nem csak korrupt, hanem sokszor rendkívül ostoba Fidesz-kormány helyett van egy fölkészült, az országot nemcsak nyugati, demokratikus irányba, hanem okos, bölcs, fejlett technológiai megoldásokat alkalmazó irányba indító ellenzék között kell választani, akkor simán lehet kétharmados győzelme az ellenzéknek”.