Márki-Zay Péter: A települések fejlődésének egyetlen garanciája a kormányváltás – önkormányzati kivéreztetés után jöhet az újjáélesztés

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a közelgő választások egyik tétje, hogy hozzájut-e hazánk ahhoz a 40 ezer milliárd forint forinthoz, amely uniós forrásokból járna neki, de korrupt kormánya miatt nem folyósítják.
Bod Péter

2022. március 16. 20:08

Márki-Zay Péter: A települések
fejlődésének egyetlen garanciája a kormányváltás –
önkormányzati kivéreztetés után jöhet az újjáélesztés

Erről a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerdai kötelezettségvállalási megállapodás aláírási ceremóniáján beszélt Vácon Márki-Zay Péter, ahol aláírta azt a javaslatcsomagot, amely a jövőben új alapokra helyezné az önkormányzatok, valamint a kormány és vele az állam viszonyát.

 

Korábban megírtuk, hogy Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) tíz pontból álló javaslatcsomagot állított össze, amelyek egyszerre érintik a helyhatóságok feladatellátását és azok finanszírozását.

 

Egy korszak lezárása és egyben egy korszak nyitánya – így nevezte a megállapodás ünnepélyes aláírását Vác vendéglátó polgármestere, Matkovich Ilona, amely egyfelől a MÖSZ, másfelől Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje között jött létre.

 

A legnagyobb hazai önkormányzati szövetség hosszú előkészületek után alkotta meg Magyar Önkormányzatok Szövetségének tíz pontja, amely arra tesz javaslatot: milyen intézkedésekkel állítható helyre a magyar önkormányzatiság.

 

Az önkormányzatok tizenkét éves fideszes kivéreztetés után új alapokra kell helyezni a hazai önkormányzatok munkáját. Tisztázni kell a feladatköröket és az ezek ellátásához szükséges finanszírozást – hangsúlyozta a MÖSZ elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

Nyomatékkal szólt arról, hogy szakmai program az általuk szerkesztett 10 pont, nem pártpolitikai program, éppen ezért küldték el valamennyi polgármesternek, kérve őket, hogy a képviselő-testületek és a közgyűlések tárgyalják meg, és szavazzanak róla.

 

A MÖSZ egyebek mellett követeli, hogy szüntessék meg az önkormányzatokat sújtó szolidaritási adó megfizetését, és ennek kapcsán Gémesi György úgy fogalmazott: példátlan európai gyakorlat, hogy önkormányzatokat adóztat az állam.

 

Mellette követelik, hogy a súlyadó, valamint a helyi iparűzési adó után járó adóforintok is az önkormányzatokhoz folyjanak be.

 

Nincs vidék és főváros ellentét – jelentette ki a legnagyobb hazai önkormányzat vezetője, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, utalva arra, hogy a MÖSZ elnökségében egyszerre foglal helyet ő és Jánoshida polgármestere.

 

Nem rejtette véka alá, hogy másfajta ellentétek feszülnek a helyhatóságok között. Példaként hangzott el ezzel kapcsolatban, hogy a kormánypárti vezetésű megyei jogú városok megkapták azt az kiegészítő kormányzati támogatást, amit az ellenzéki vezetésűek nem. Ilyen módon Szeged sem jutott hozzá a magát megillető 1,4 milliárd forinthoz.

 

A MÖSZ elnökségének tagjai félreérthetetlenné tették, hogy ez elfogadhatatlan kormányzati magatartás. Az önkormányzatok munkáját bizalom övezi, sokkal nagyobb, mint a kormányét – tette hozzá Karácsony Gergely, aki szerint a kormányváltás után vissza kell térni ahhoz a felfogáshoz, ami szerint a politika a szolgálatról szól.

 

A mi képviselő-testületünkben már elfogadták a MÖSZ tíz pontját – szólt hozzá a sajtótájékoztatóhoz Eszes Béla, Jánoshida független polgármestere, a MÖSZ-társelnöke. A jelenleginél igazságosabb pénzelosztást kért az önkormányzatok számára, amelyeknek egyebek mellett vissza kell kapniuk a szabad társulás jogát is.

 

A közoktatás helyzete az elmúlt évtizedben nem javult azok után, hogy a fenntartói jogot elvették az önkormányzatoktól. A tankerületek a legkisebb iskoláknak sem tudtak szakmai iránymutatást adni – vont lesújtó mérleget a polgármester.

 

A jelenlegi kormány együttműködő partnerek helyett éneklőkórust szeretett volna kialakítani az önkormányzatokból – szólt hozzá a tájékoztatóhoz Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, utalva arra, hogy a kormány a kritikátlan dicsőítést várja el a helyhatóságoktól.

Partnerségre és feladatfinanszírozásra lenne szükség, mert erős önkormányzatok nélkül nincs erős vidékfejlesztés és ezek hiányában nincs erős Magyarország – zárta szavait.

 

Vissza kell térni ahhoz a nyugati típusú önkormányzati modellhez, amivel a rendszerváltás után hazánk nekivágott az állami és a helyhatósági feladatok felosztásához és pénzeléséhez – vette át a szót Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere.

 

Jelenlegi korrupt kormánya miatt Magyarország nem jut hozzá ahhoz a 40 ezer milliárd forintos uniós forráshoz, amely járnak az országnak. A települések fejlődésének egyetlen garanciája a kormányváltás – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

 

Ígéretet tett arra, hogy egy általa vezetett kormány nem tenne különbséget fideszes és nem fideszes önkormányzatok között, nem szólna bele fejlesztési terveikbe. Egyben megakadályozná, hogy pénzügyileg ellehetetlenüljön a helyhatóságok munkája az előttünk álló években.

 

Ezt követően ünnepélyes körülmények között Márki-Zay Péter, Gémesi György, Karácsony Gergely és Eszes Béla írta alá a MÖSZ tíz pontja alapján született kötelezettségvállalási megállapodást.

 

Címlapon

mutasd mind