Márki-Zay Péter a Szeged Televíziónak: Lehet ragaszkodni ahhoz, hogy Dobrev Klára legyen a közös jelölt, de akkor Orbán Viktor lesz a miniszterelnök

Márki-Zay Péter nem csak a miniszterelnök-jelöltségre pályázik, egyéniben is indul. Mindenképp országos politikai szerepvállalásra készül a polgármesterség helyett? Erről is beszélgetett Balogh Judit Hódmezővásárhely polgármesterével a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

2021. szeptember 08. 12:50

Márki-Zay Péter a Szeged Televíziónak: Lehet ragaszkodni ahhoz, hogy Dobrev Klára legyen a közös jelölt, de akkor Orbán Viktor lesz a miniszterelnök

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje komoly eredménynek tartja, hogy országos pártszervezet nélkül, civilként is sikerült összegyűjtenie a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges ajánlásokat. Elmondta, nagyjából ezer önkéntesük dolgozott ezért két héten keresztül, ő maga is több mint 30 településen járt aláírásokat gyűjteni. Bár a közvélemény-kutatások rendre Dobrev Klárát, Jakab Pétert és Karácsony Gergelyt hozzák az első három helyen, az összegyűjtött ajánlások számának tekintetében Márki-Zay Péter dobogós helyezést ért el:

  • Karácsony Gergely: 41 ezer 513
  • Dobrev Klára: 34 ezer 244
  • Márki-Zay Péter: 33 ezer 565
  • Jakab Péter: 31 ezer 803 
  • Fekete-Győr András: 25 ezer ajánlás.

A két hódmezővásárhelyi választási győzelem után harmadszorra is megcsináltuk a csodát

– tette hozzá.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!

Elmondta azt is, őt nem a miniszterelnöki poszt, vagy a képviselői mandátum motiválja, hanem a Fidesz leváltása. A Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókerületben senkit nem lát alkalmasnak arra, hogy megküzdjön Lázár Jánossal, ezért volt kénytelen ott elindulni egyéni jelöltként is.

Szerinte erre ő a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek is, mert nem csak az ellenzéki szavazókat, de a kormánypártokból kiábrándult jobboldaliakat és a vidékieket is meg tudja szólítani. Abban az esetben, ha ő nem jut tovább a második fordulóba, akkor Karácsony Gergelyben lát lehetőséget Orbán Viktor legyőzésére – ehhez azonban a főpolgármesternek jobban és szorgalmasabban kellene kampányolnia. Úgy véli, hogy a Fideszben is hasonlóan látják a helyzetet, ezért próbálják Karácsonyt minden áron összekötni Gyurcsány Ferenccel, míg Dobrev Klárával kevesebbet foglalkoznak.

Pedig Dobrevet nem a Fidesz, hanem az anyakönyvvezető kötötte össze Gyurcsány Ferenccel.

Márki-Zay Péter szerint a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje éppen ezért nem lenne képes legyőzni Orbán Viktort az országgyűlési választáson – túl magas ugyanis az elutasítottsága még az ellenzéki szavazók körében is.

Többször beszélt már arról, hogy a Fidesz leváltása után szakértői kormánynak kellene alakulnia, ahol nem a pártok osztják szét egymás között a pozíciókat. Arra a felvetésre, hogy ez nem szokott másképp történni a politikában, Márki-Zay Péter úgy válaszolt:

Azt, hogy mi szokott és hogy szokott lenni, én is látom, de nem is szoktuk leváltani a Fideszt.

Szerinte mindent meg kell tenni Orbán Viktor leváltására még akkor is, ha ez a pártoknak érdeksérelmet okoz. 

„Még egyszer mondom, lehet ragaszkodni ahhoz, hogy ott legyen a listán Gyurcsány Ferenc neve, lehet ragaszkodni ahhoz, hogy Dobrev Klára legyen a közös miniszterelnök-jelölt, de akkor a közös miniszterelnökünk Orbán Viktor lesz” – mondta.

(Fotók: Szilágyi Dóra)

Vélemények

mutasd mind