Márki-Zay Péter a Partizánon: 12 év agymosás után a Fidesz bármilyen hazugságot bele tud ültetni az emberek agyába

Az ellenzék választáson vesztes miniszterelnök-jelöltje a fideszes kormánypropagandát jelölte meg a vereség fő okaként. Azt mondta, az országot járó barátai ezen kívül a háborút és Gyurcsány Ferenc személyét említették azon okok között, amiért nem az ellenzéket választották. Úgy számol, a régi jobbikosok harmada csatlakozott csak hozzájuk, 700 ezren a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz pártoltak át.
Cservenák Zoltán

2022. április 04. 21:10

Márki-Zay Péter a Partizánon: 12 év agymosás után a Fidesz bármilyen hazugságot bele tud ültetni az emberek agyába

Márki-Zay Péter a Partizánnak adott interjút hétfő este. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, volt halvány reményük a győzelemre, de ekkora vereségre nem számítottak.

 

A lehetséges okok között megemlítette a közmédia egyoldalúságát, és emlékeztetett: 2010 előtt az akkor ellenzékben lévő fideszeseket is rendszeresen behívták a közmédiába, és nem csupán a kötelező 5 percre a választás előtt.

 

„12 év agymosás után bármilyen képtelen hazugságot úgy bele tudnak ültetni az emberek agyába, hogy sajnos nagyon-nagy mértékben tudják még számunkra is meglepő módon befolyásolni a választásokat. Ha valaki megnézi Orbán Viktor arcát a szavazása utáni sajtótájékoztatót, akkor pontosan tudni fogja, hogy Orbán Viktor sem volt biztos abban, hogy győzni fognak, pláne ekkora mértékben” 

 

– mondta Márki-Zay.

 

Arra a kérdésre, hogy felül kell-e vizsgálni a korrupcióellenességre kihegyezett ellenzéki kampányt, mivel ezzel a témával már harmadjára bukik el az ellenzék, Márki-Zay azt válaszolta: ha csak rajta múlik, akkor a korrupció lett volna a fő téma, de nem erről volt szó.

 

Arról is beszélt, hogy 8000 fős exit poll-mérést kaptak vasárnap, ez a listán ellenzéki többséget mutatott. Azt is látták, a Mi Hazánk bejuthat, de azt nem mutatták az adatok, hogy ekkora előnnyel nyer a Fidesz.

 

Az ellenzék hibáira vonatkozó kérdésre Márki-Zay azt mondta, igyekeztek minden problémára megoldást találni: a széttagozódott ellenzék együtt indult, a csalások ellen igyekeztek mindenhova szavazatszámlálókat eljuttatni, valamint a rendelkezésre álló forrásokból próbáltak „üzeneteket eljuttatni az emberekhez a Fidesz hazugságairól”.

 

„Az taglózott le elsősorban, hogy ezekre mind megadtuk a választ, de az eredményen nem látszik, ugyanolyan katasztrofális, mint négy évvel ezelőtt. A modell nem jó. Amit látok, az összefogás volt az egyik megoldás, és ami működött az önkormányzati választáson, az nem működött a hétvégén” 

 

– magyarázta Márki-Zay Péter.

 

Míg 2018-ban az ellenzéki pártok összeadott szavazatai a leadott voksok 52,57 százalékát tették ki, vasárnap a hat párt viszont mindössze 34,89 százalékot ért el. A különbség közel 1 millió szavazó: 2,6 millió helyett csak 1,8 millió jött össze. Eközben a Fidesz a 2018-as 43,72 százalékos listás eredményén javított: vasárnap a listás szavazatok 53,29 százalékát érték el.

 

Forrás: Partizán

 

Az eltűnt közel 1 millió ellenzéki listás szavazóról Márki-Zay Péter azt mondta, közvélemény-kutatásokban korábban azt mérték, hogy a 2018-as jobbikos szavazók legalább harmadát nem tudták megszólítani, de az eredmények azt mutatják, hogy a régi jobbikosok inkább kétharmadát nem tudták behozni az Egységben Magyarországért szavazótáborába.

 

„Igazából a Jobbik volt, ami elveszítette a szavazóit, így őket mi is elveszítettük. [...] A rengeteg gyurcsányozás, a Gyurcsány-show, a 100 százalék Gyurcsány, meg a Mini Feri mind Gyurcsány-üzenet, úgy látszik célba talált. Az 1 millió jobbikos szavazók harmada ment a Fideszhez, harmada a Mi Hazánkhoz és harmada maradt nálunk” 

 

– elemezte a helyzetet Márki-Zay Péter, aki szerint az ellenzéki előválasztáson Jakab Péter Jobbik-elnök támogatottságán is látszott, hogy elfogyott a párt szavazótábora. (Az előválasztáson a 616 ezer szavazatból Jakab Péter 86 ezer 909 voksot kapott – a szerk.).

 

Azt is elmondta, még januárban megmérték az ő személyét a baloldali szavazóknál, akkor 5 százalékos lemorzsolódást tapasztaltak, de a választásokra ez lényegében eltűnt.

 

Márki-Zay Péter az adásban ragaszkodott véleményéhez, miszerint nem az ellenzéki hatpárti összefogással van a baj, hanem a Fidesz és a kormány mantrázta sikerrel a választóknak például Gyurcsány Ferenc személyét, így a 2018-ban még egymilliós Jobbik-tábor kétharmada nem csatlakozott hozzájuk. 

 

Ha Márki-Zaynak igaza van, akkor közel 700 ezer szavazóról van szó, amivel már valóban közelebb lettek volna a 2018-as eredményükhöz listán, amikor 2 millió 655 ezer 946 szavazatot szereztek. Ez idén 1 millió 805 ezer 899 lett, így viszont valóban 

 

mintegy 150 ezer szavazó „hiányzik” a 4 évvel ezelőttihez képest.

 

Márki-Zay Péter beszélt arról is, hogy “döbbenetes módon” épp a legszegényebbek szavaznak a legtöbben a Fideszre, szerinte azért, mert ennek a rétegnek elhomályosítja a látását a töménytelen propaganda, megfélemlítik őket, elhitetik velük, hogy a migránsok megerőszakolják a szeretteiket, vagy az ellenzék elviszi a gyerekeiket katonának az ukrajnai háborúba.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a fideszes és kormányzati propaganda működésében párhuzamot vont a hitleri Németország illetve a sztálini szovjetunió, valamint az Orbán-kormány között.

 

Márki-Zay szerint nem követtek el stratégiai hibát, az viszont igaz, hogy voltak olyan nyilatkozatai, olyan mondatai, amit a Fidesz – szövegkörnyezetéből kiragadva – fel tudott használni ellene a kampányban. Ugyanakkor ezúttal is kiemelte:

  • nem engednék be a migránsokat,
  • nem vennék el a 13. havi nyugdíjat,
  • nem szüntetnék meg a rezsicsökkentést, és
  • nem küldene magyar katonákat Ukrajnába, de azt is hozzátette: ő korábban is csak annyit mondott, hogy ha a NATO egységesen segít Ukrajnának, akkor Magyarországnak is kötelessége lenne segíteni. Márki-Zay példát is mondott: a katonai típusú segítség nem jelenti azonnal katonák küldését, eszközküldés, kibervédelmi és más védelmi módszerek is szóba jöhetnének.

 

Egy olyan hibát is beismert, miszerint azt hitte, Orbán Viktort a saját játszmájában, a saját szabályai szerint is le lehet győzni, de mára világos, a jelenlegi rendszerben nem lehet legyőzni.