Márki-Zay Péter a Guardiannek: Orbán változott meg, nem én

„Orbán előtt keresztény voltam. Orbán még a KISZ-ben volt, amikor minden vasárnap templomba jártam” – többek között ezt is mondta a brit lapnak Márki-Zay Péter.
Garai Szakács László

2022. január 02. 10:05

Márki-Zay Péter a Guardiannek: Orbán
változott meg, nem én

„A magyar politikai világban MZP néven ismert Márki-Zay a Fidesz dél-magyarországi fellegvárának számító szülővárosában, Hódmezővásárhelyen debütált politikai életében. Két nappal azután, hogy 2018-ban bejelentette polgármesteri jelölését, elbocsátották egy elektromos alkatrészeket gyártó cégnél. Nem sokkal ezután öt térfigyelő kamera jelent meg az utcájában. A kormánybarát média kegyetlen támadásokat indított a felesége ellen. Újabban amerikai kémnek, CIA-ügynöknek és Gyurcsány eszközének nevezik” – Google-fordítóval készült nyers fordítás a Guardianben megjelent Márki-Zay-portréból, mégis, minden fontos benne van Orbán Viktor államáról.

 

A Guardian hosszú írásban mutatja be Hódmezővásárhely polgármesterét, a konzervatív, hétgyermekes templomba járó édesapát, hat ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjét.

 

A cikkben megszólal elemzők azt nyilatkozták,

  • tizenhat év után először van valódi esélye az ellenzéknek a győzelemre,
  • senki sem számított arra, hogy az ellenzi bal- és középpártoknak egy jobbról érkező, kívülálló lesz a közös miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztás után,
  • emiatt a Fidesz propagandagépezete is összezavarodott.
  • Az ellenzéknek legalább 3–5 százalékkal több szavazatot kell szereznie ahhoz, hogy többsége legyen a parlamentben. Ez óriási különbség, és a közvélemény-kutatások alapján még nem látszódik ez az előny.
  • Márki-Zaynak egy nagyon vékony mezsgyén kell egyensúlyozva végigmennie. Meg kell szólítani a kiábrándult Fidesz-szavazókat és közben meg kell tartania a baloldali érzelműeket is.
Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind