Márki-Zay: Orbán megszavazta azt, amivel minket vádolt, az unió fegyvereket küld Ukrajnába

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor egyáltalán nem kiszámítható miniszterelnök, ez jól mutatja a Putyinhoz és Oroszországhoz való viszonya is.
Cservenák Zoltán

2022. március 01. 19:15

Márki-Zay: Orbán megszavazta azt, amivel minket vádolt, az unió fegyvereket küld Ukrajnába

Az ellenzék tüntetett Budapesten, a Clark Ádám téren, az orosz beruházási banknál. A "Putyin, takarodj!" címmel meghirdetett demonstráció résztvevői európai uniós, ukrán és magyar zászlókkal érkeztek. 

 

Márki-Zay Péter szerint Orbán békemissziónak nevezett találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel árulás volt, a NATO és az unió, valamint a magyarok elárulása.  

 

Márki-Zay felhívta a figyelmet, Orbán Viktor megszavazta Brüsszelben, hogy az unió fegyvereket szállít Ukrajnába, igaz ezelőtt néhány nappal épp azzal vádolta őt, hogy fegyvereket adna Ukrajnának.

 

Az ellenzék azt követeli, hogy az orosz beruházási bankot tiltsa ki a magyar kormány.

 

Márki-Zay Péter azt is mondta, Magyarországot nem Orbán, hanem a NATO- és az európai uniós tagság védi.

 

A Nemzetközi Befektetési Bank székháza előtt, a szervezők szerint az orosz kémbank és Putyin ellen szervezett demonstráción a politikus arról is beszélt: Magyarországnak 12 éve olyan kormánya van, amelyik mindig háborút vívott valaki ellen, és rendre el is vesztette azokat. Példaként az államadósság elleni vagy „a nyugdíjvagyon megmentéséért” folytatott küzdelmet, a liberalizmus, a migráció és az infláció elleni háborút és a rezsiharcot, majd a koronavírus-járvány során mutatott fellépést említette.

 

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök bérence és kiszolgálója, így rajta is múlt, hogy Ukrajnában kialakult a mostani helyzet.

 

Arról is beszélt: a múlt héten támasztott ellenzéki követelések nagy részét időközben teljesítette a kormánypárt, amikor megszavazta az uniós szankciókat. Szerinte így már csak annyi az igényük, hogy Szijjártó Péter adja vissza „az orosz érdekek szolgálatáért kapott” kitüntetését, valamint állítsák le a szerinte a köz- és egyes magánmédiumokból áradó „orbáni Putyin-propagandát”.

 

 

Tordai: Orbán Putyin üzlettársa, barátja, szövetségese

 

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese arról beszélt: az ukrajnai háborúhoz az orosz elnök két évtizede tartó folyamatos offenzívája vezetett, „aminek ismeretében csatlakozott hozzá Orbán Viktor, üzlettársa, barátja, szövetségese”, aki még mindig kiszolgálja Putyint.

 

Orbán Viktor most még mindig azon dolgozik, hogyan lehet lassítani a közös európai cselekvést, hogyan lehet gyengíteni a hatékony NATO-fellépést, hiszen ezt csinálja 2010 óta – fogalmazott, Putyin „leghűségesebb pincsikutyájának” nevezve a kormányfőt.