Márki-Zay: Orbán és a Fidesz vállalhatatlan, keresztény-konzervatív ember nem szavazhat a Fideszre (frissítve)

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is megtartotta évértékelő beszédét. Előtte valamennyi ellenzéki párt képviselője felszólalt. Valamennyien arra biztattak mindenkit, április 3-án menjen el szavazni és legyen kormányváltás.
Vass Imre

2022. február 17. 18:03

Márki-Zay: Orbán és a Fidesz vállalhatatlan,
keresztény-konzervatív ember nem szavazhat a Fideszre (frissítve)

Márki-Zay Péter egy 12 évvel ezelőtti emlék felidézésével kezdte beszédét. Ebben elmondta, akkor, azon a választáson Orbán Viktorra szavazott. Ahogy fogalmazott, akkor abban bízott, hogy nem fog visszaélni a hatalommal, béke lesz, és nem lopnak majd. Szerinte soha senki nem kapott még olyan lehetőséget, mint Orbán Viktor, most mégis az EU legkorruptabb országai közé tartozunk.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy melyek voltak az Orbán-kormány jó döntései. Ezek közé sorolta a játékgépek betiltását, a közmunkaprogramot és a családtámogatások rendszerét.

 

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor 12 év kétharmadával tönkretette az egész országot. Éppen ezért: „Tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre” – mondta.

 

A koronavírus járványról szólva azt mondta, a második világháború óta az ország nem veszített ennyi embert egyféle okból, mint most. Hangsúlyozta, ennek ellenére Orbán Viktor még részvétet sem nyilvánított azoknak a családoknak, akik elvesztették szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket.

 

Márki-Zay hosszan sorolta beszédében, hogy eddig mi mindent lopott el a Fidesz. Szerinte ezt nem folytathatja Orbán Viktor. Kiemelte, olyan szintre jutott az ország, hogy ma már a hétköznapi dolgainkat sem tudjuk elintézni politikai kapcsolatok nélkül. Hozzátette, most, hogy látszik az ellenzéki összefogás ereje, Orbán megijedt és a lopás helyett most osztogatásba kezdett.

 

Az ellenzék miniszterelnök jelöltje szerint az Orbán-kormány miatt az Európai Unió annyi pénzt vonhat el hazánktól, mintha minden embertől elvennének másfél millió forintot.

 

A politikus hangsúlyozta ő már Hódmezővásárhelyen bizonyított, de most egész Magyarországot szeretné képviselni és „megszabadítani a gonosztól”. Szerinte Hódmezővásárhelyen a fideszes szavazók is jobban jártak azzal, hogy leváltották a Fideszt, mivel a városból eltűnt a korrupció, olcsóbban működik, törlesztették a hiteleiket. „Mögcsináltuk!” – mondta.

 

Hozzátette, jelenleg Orbán Viktor a régi, korrupt világot képviseli és eljött az őszinte beszéd ideje. Sokan már csak az egymondatos üzeneteket értik, így ennek is véget kell vetni.

 

Szerinte az egész magyarság jól felfogott érdeke az ellenzék győzelme és erre esély is van, mert most többen vannak azok, akik kormányváltást akarnak. Úgy fogalmazott: „még sose volt akkora lehetősége és ereje győzni az ellenzéknek, mint most.”