Márki-Zay Péter: Kíváncsi vagyok, Lázár János hogyan fog elszámolni a vagyonával a korrupcióellenes ügyészség előtt

Interjút adott az RTL Klubnak az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Az elszámoltathatósággal kapcsolatosan Lázár János neve és vagyona is szóba került.
Kékes Viktória

2022. február 04. 10:38

Márki-Zay Péter: Kíváncsi vagyok, Lázár János hogyan fog elszámolni a vagyonával a korrupcióellenes ügyészség előtt

Márki-Zay Péter elmondta: személyesen is megérintette a Fidesz lejárató kampánya, amelyben Gyurcsány bábjaként ábrázolták. A film szereplője ugyanis annyi idősen vetett véget az életének, amennyi most ő. 

 

 

A miniszterelnök-jelölt szerint a fideszesek számára elképzelhetetlen, hogy az ellenzékben nem úgy diktálnak egymásnak, mint ahogy Putyin diktálhat Orbán Viktornak.

 

Valódi demokratikus közösségben hiszünk, ahol természetesen mindenkinek megvan a maga súlya. Gyurcsány Ferenc kétségkívül a hatpárti koalíció talán legerősebb pártját képviseli, de a hat párt közül egyiknek sincs semmilyen domináns szerepe, még a legerősebbnek sem. 

 

Márki-Zay beismerte, hogy az előválasztást követően volt némi ellenzéken belüli helyezkedés is – a listás helyek elosztása, a kampányszerepek tisztázása miatt – ezek azonban mostanra eldőltek, így indulhat az egységes ellenzéki kampány. 

 

Senki ne aggódjon, a Fidesz és mi is időben fogjuk kezdeni ezt a kampányt.

 

Saját kampányköltéseiről beszélve a miniszterelnök-jelölt azt mondta:

 

Azon tolvajokkal szemben, akik ezt az országot most irányítják én teljes mértékben az átláthatóság és elszámoltathatóság híve vagyok. 

 

Hozzátette a sajtóban megjelentekkel ellentétben két év alatt költött összesen 45,9 millió forintot a kampányra, amelyet ráadásul adományokból fedezett és ezért is nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. Ezzel szemben a Fidesz egy hét alatt költ el ennyit – javarészt közpénzből – saját propagandistáinak fizetésére.

 

Márki-Zay továbbra is bízik abban, hogy lesz vita Orbán Viktorral. Azt kell elérni, hogy ez érdekében álljon. Szerinte saját választóit is végtelenül ostobának nézi a Fidesz, hiszen nem meri elmondani az igazságot nekik,

 

nem mernek kiállni egy olyan nyílt vitára, ahol el tudják mondani a tényeket, ehelyett aljas és népbutító kampányokat folytatnak melegek, migránsok és mások ellen.

 

Az ellenzéki listára rátérve Márki-Zay Péter azt mondta, hogy két héten belül pontot kell rá tenni. Ami a köztársaságielnök-választást illeti, szerinte a jelöltek kapcsán konszenzusra kell jutni, és olyan személyt kell találni, aki hitelesebb alternatívát tud mutatni az „Orbán Viktor fülbevalós” Novák Katalinnál. 

 

Az már biztos, hogy leendő kormányában az elszámoltatás felelőse Hadházy Ákos lesz, mert benne még a fideszesek is bíznak, hogy pártatlan. 

 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy legyen végre elszámoltatás. A bűnözők menjenek börtönbe. 

 

Azt beismerte, hogy lesznek olyan ügyek, amelyekben nehéz lesz igazságot tenni, de szerinte, ha 

 

a románok meg tudták csinálni, hogy vagyonosodási vizsgálatokkal megnézték – pártállástól függetlenül –meg tudják e indokolni hogyan tettek szert vagyonra, ami a nevükön, vagy a családjuk nevén van, akkor mi is meg tudjuk csinálni.

 

Márki-Zay konkrét példát említve azt mondta: 

 

Nagyon kíváncsi vagyok Lázár János hogyan fog elszámolni majd a vagyontárgyaival az Andrássy úti divatcsarnok épületétől a kastélyáig, budai lakásáig, balatoni üdülőjéig, miközben ő hivatalosan mindig az állam alkalmazottja volt.

 

Márki-Zay Péter elmondta azt is: ha nem nyer, folytatja tovább a munkáját, és csak az lesz a célja, hogy leváltsák Orbán Viktort. Számára ez ugyanis becsületbeli kérdés.