Márki-Zay: Bulgáriában egy Kanadából visszatelepülő közgazdász segített megbuktatni a 12 éve kormányzó, korrupt miniszterelnököt

Nehéz lenne tagadni, hogy minimum érdekes párhuzamra lelt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Bulgária és Magyarország között.
Cservenák Zoltán

2022. március 21. 19:40

Márki-Zay: Bulgáriában egy Kanadából visszatelepülő közgazdász segített megbuktatni a 12 éve kormányzó, korrupt miniszterelnököt

Bulgária az Európai Unió legszegényebb és egyben legkorruptabb országa, nem véletlen a kettő valahogy úgy van együtt, mint a borsó, meg a héja. Magyarország az elmúlt években ennek a listának az utolsó előtti helyeire csúszott, tehát a magyar-bolgár párhuzam fennáll.

 

Ilyen körülmények között mondta legújabb videójában Márki-Zay Péter, hogy

 

„Ki tudná szabadítani a korrupció hálójából Magyarországot az, aki ezt a hálót saját maga szőtte? Szegénységben és korrupcióban Magyarország csak Bulgáriával vetekszik az Európai Unióban. Bulgária azonban példát mutatott nekünk. Néhány napja letartóztatták az országot korábban 12 éven át vezető korrupt, jobboldali-populista kormányfőt, miután egy Kanadából hazatért közgazdász által vezetett, új, sokszínű koalíciós kormány csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Ugye értik már, hogy mitől fél Orbán? Ugye értik, hogy miért hazudik, miért nem mer kiállni egy nyílt vitára, hogy miért retteg a vereségtől? És ugye értik, hogy miért nem mer csatlakozni az Európai Ügyészséghez?”

 

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnököt csütörtökön vették őrizetbe, egykori pénzügyminiszterével együtt. Sőt, őrizetbe vették a bolgár parlament költségvetési bizottságának korábbi elnökét és Boriszov sajtófőnökét is. Boriszov hasonló kaliberű politikus volt az elmúlt 12 évben, mint idehaza Orbán Viktor. Boriszov is jobboldali populistaként gyakran a nemzeti szólamok mögé bújva, a bolgár tömegek érzelmeire játszva tudott sokáig hatalmon maradni. Boriszov bukását a Kanadából hazatérő Kiril Petkov közgazdász okozta, aki élére állt a széttagolt ellenzéknek, majd egy korrupcióellenes programmal megnyerte a választást. Petkov csatlakoztatta Bulgáriát az Európai Ügyészséghez, aminek nem is kellett sok, azonnal elkezdte a nyomozati munkát az uniós pénzek gyanús felhasználásával kapcsolatosan, így jutottak el oda, hogy őrizetbe vették a 12 éven át kormányzó Bojko Boriszovot.

 

Boriszov és Orbán barátsága

 

Márki-Zay Péter videójában arról is beszélt, hogy 3000 településre viszik el ezt a három üzenetet:

 

  • Kelet helyett válasszuk a Nyugatot!
  • Gyújtogatóra ne bízzuk a tűzoltást!
  • Hozzuk haza a minden egyes magyarnak járó 1,5 millió forint uniós pénzt!

 

Azt is bejelentette: feljelenti Orbán Viktort az ügyészségen rémhírterjesztés miatt, mivel Orbán azt állítja: az ellenzék katonákat akar küldeni Ukrajnába.

 

„Ezzel szemben az igazság az, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába. Az álláspontunk kezdettől fogva világos: a NATO és az Európai Unió hűséges tagjaként a NATO álláspontját támogatjuk, márpedig a NATO nem küld katonákat Ukrajnába” 

 

– magyarázta Márki-Zay, aki szerint Orbán „aljas propaganda-hadjárataival” félelmet és bizonytalanságot kelt a magyar állampolgárokban.