Mariupol védői segítséget kérnek, Kijevbe utazott az Európai Tanács elnöke, Moszkva megfenyegette Svédországot és Finnországot

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről szerda koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 20. 11:45

Mariupol védői segítséget kérnek, Kijevbe utazott az Európai Tanács elnöke, Moszkva megfenyegette Svédországot és Finnországot

Ismét megadásra szólították fel a mariupoli acélgyár védőit 

Mihail Mizincev vezérezredes az orosz hadsereg nevében garantálja mindenki életét, aki leteszi a fegyvert, és ígéretet tett a hadifoglyokkal szembeni bánásmódról szóló genfi egyezmények betartására is. Mizincev elmondta, hogy a garanciákat az ukrán féllel Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesen keresztül közölték. 

 

Verescsuk ma Facebook oldalán azt közölte, hogy előzetes megállapodás született az orosz féllel egy humanitárius folyosó létrehozására, amelyen keresztül a tervek szerint elsőként mintegy 6000 civil evakuálását kezdenék meg ma, bár a városban a polgármester szerint még mindig 100 ezren rekedtek víz és élelem nélkül. 

 

Az acélgyár védői ma reggel egy rövid videóüzenetet juttattak el a nyugati világ vezető médiumainak. A videóban szereplő tengerészparancsnok arról beszél, hogy már csak óráik vannak hátra, tízszeres túlerővel kell szembenézniük. 

Forrás: BBC

„Arra kérjük a világ vezetőit, hogy segítsenek nekünk, menekítsenek ki minket egy harmadik országba.” 

 

A parancsnok arról beszél, hogy legalább 500 sérült katona, és több száz civil, köztük gyerekek és nők is az ostromlott acélgyárban vannak. Bár az oroszoktól ígéretet kaptak arra, hogy távozhatnak a humanitárius folyosókon keresztül, nem bíznak a megszállókban, ezért nem is adják meg magukat. 

 

Kijevbe utazott az Európai Tanács elnöke

Charles Michel Twitterén azt írta, a „szabad és demokratikus Európa szívében” tesz látogatást. Információk szerint a biztonsági okok miatt előre be nem jelentett utazás során Michel a háború sújtotta ukrán főváros megtekintése mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytat megbeszélést.

(fotó: Twitter)

Moszkva figyelmeztette Helsinkit és Svédországot a NATO-csatlakozás következményeire

Az orosz külügyi szóvivő a Rosszija-24 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy „Brüsszel az Egyesült Államok égisze alatt fokozatosan vonja be Svédországot és Finnországot a struktúráiba, történtek különböző hibrid, gyakorlatoknak vagy kiképzésnek álcázott, a tényleges bevonásra irányuló intézkedések.”

 

Marija Zaharova szerint Moszkva már többször is figyelmeztette a két országot, „tudnak erről, ezért nem lesz min csodálkozni. Mindenről tájékoztatták őket, arról, hogy hová vezet ez az egész.”

 

(Múlt héten jelentették be, hogy a háború hatására a közismerten semleges Finnország és Svédország is a NATO-hoz való csatlakozást tervezi. A finn parlament ma tárgyal a kérdésről, a tervek szerint a csatlakozásra még idén nyáron sor kerülhet.)

 

Újabb, nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból

A külügyi tárca közleménye szerint erről Szijjártó Péter tájékoztatta a kormány tagjait szerdán. A külügyminiszter szerint ezzel továbbra is garantált a paksi erőmű működése. Szijjártó leszögezte, hogy az európai uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légiközlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások, ez a járat a kivételek közé tartozott.

 

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5482 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6756-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel. A fővárosi kormányhivatal honlapján azt közölte, hogy kedden 361, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton.

Címlapon

mutasd mind