Maripoulból is evakuálják a lakosságot, az ukránok 12 ezer orosz halottat jelentenek, eléri a 2 milliót az Ukrajnából menekülők száma

Már kétmillió menekült hagyta el Ukrajnát az ENSZ tájékoztatása szerint. Ebből csaknem 178 ezer 894 ember érkezett Magyarországra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatása alapján. Orbán Viktor Londonban tárgyal a V4-ekkel, az Európai Bizottság új javaslata kétharmaddal csökkentené a tagállamok orosz gázvásárlásait 2022-ig. A legfontosabb hírek az orosz–ukrán háborúról kedden délelőtt.
Kékes Viktória

2022. március 08. 13:27

Maripoulból is evakuálják a lakosságot, az ukránok 12 ezer orosz halottat jelentenek, eléri a 2 milliót az Ukrajnából menekülők száma

Ukrajna

Szumiból és Irpinyből megkezdődött a lakosság evakuálása, Maripoul felé állítólag 30 busz tart a reggelre létrehozott humanitárius folyosón. Az ukrán védelmi miniszter ugyanakkor azt állítja, hogy ezt az oroszok támadnak, ezért nem engedik ki a gyerekeket, a nőket és az időseket. Az ukrán elnök kedd reggel arról beszélt, hogy Mariupolban azért halt meg egy gyerek, mert kiszáradt: az ostromgyűrűben lévő városban nem tudtak inni és enni adni neki. 

 

Az ukrán külügyminisztérium arról adott tájékoztatást, hogy saját bevallásuk szerint milyen veszteségeket okoztak ezidáig a megszállóknak:

 

Forrás: Twitter

Európa

 

Ursula Von der Leyen ígéretének megfelelően, az Európai Bizottság új javaslatot tett le a tagállamok elé. Eszerint összességében kétharmaddal kellene csökkenteniük az orosz gázvásárlásaikat 2022 végéig. 

 

A javaslat szerint Egyiptomtól, Katartól, az USA-tól és akár Ausztráliától is lehetne venni cseppfolyósított gázt, továbbá fel kell gyorsítani a megújulók telepítését és a hidrogén-programokat. Erről is tárgyalnak ma este az állam- és kormányfők Versailles-ban. 

 

Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt jelentette be, hogy az unió a jövőben azokat is büntetné, akik álhíreket terjesztenek a háborúval kapcsolatosan:

 

Meg kell védenünk magunkat a manipulációs kísérletektől és a dezinformációtól. Olyan új rendszert fogok javasolni, ami szigorúan bünteti majd az álhírek terjesztőit 

 

írta Twitterén. Cikkünk írásával egy időben találkoznak Londonban a V4-es országok kormányfői. 

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A vendéglátó, Boris Johnson elég egyértelmű üzenetet fogalmazott meg Twitterén a találkozó kapcsán:

 

Putyinnak el kell buknia!

 

A német szövetségi legfőbb ügyész eljárást indított az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő háborús bűncselekmények bizonyítékainak összegyűjtésére 

 

– jelentette be a német szövetségi igazságügyi miniszter a Rhein-Neckar-Zeitung honlapján közölt interjúban. Marco Buschmann azt mondta, Németország nem csupán a Nyugat egyedülállóan kemény, Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedéseihez csatlakozott a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő ukrajnai orosz invázió miatt, hanem fegyvereket is szállít, humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának, és az európai uniós tagországok igazságügyi minisztereinek megállapodása alapján feltárja és összegyűjti a háborús bűncselekményekre vonatkozó összes bizonyítékot.

 

Előző összefoglalónkat itt olvashatja: