Mária országa négy napra az eSzínházba költözik

Tavaly április végén mutatták be Alföldi Róbert rendezésében a Kisszínházban a Mária országa című színművet. Az ősbemutató szerzője Székely Csaba hiteles történelmi tablót rajzolt arról, milyen abszurd és nevetséges a hatalomért vívott harc. Ez a produkció is áldozatul esett a rezsiválságnak. A február közepéig bezárt színház helyett, most az interneten, az eSzínházban nézhetik meg az előadást immár nemcsak a szegediek.
Rafai Gábor

2023. január 04. 08:32

Mária országa négy napra az eSzínházba költözik

Mi történik, ha véget ér egy hosszú, stabil kormányzás, és nincs megfelelő ember, aki innentől vezethetné az országot? Vagyis lenne, de ő egy nő. Nem következhet más: megkezdődik az ádáz harc a hatalomért. Öröknek hitt szövetségek bomlanak fel, hűséges szolgálók válnak kegyvesztetté, és akkora lesz a káosz, hogy abból még a győztes sem kerülhet ki győztesen.

 

Árulások, intrikák és váratlan szerelmi viszonyok szelik keresztül-kasul ezt a shakespeare-i hangulatú királydrámát, amiben a középkori Magyarország történetének egy kevésbé ismert fejezete – a Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond uralkodás közötti hatalmi vákuum időszaka – elevenedik meg, amikor teljes a zűrzavar, mindenki rendet szeretne, de lehetőleg úgy, hogy ő csinálja azt. 

 

Székely Csaba darabja a Trónok harca a magyar történelemben.

 

A sok humorral átszőtt történelmi játékban a drámatagozat csaknem összes művésze színpadra lép.

 

 

Mária királynőt Menczel Andrea, Luxemburgi Zsigmondot Medveczky Balázs, Vaskúti Demeter esztergomi érseket Szegezdi Róbert, Valois Máriát Fekete Gizi alakítja. Barnák László főigazgató is játszik az előadásban, Durazzói Károly nápolyi királyt kelti életre. Vendégként Botos Éva alakítja Erzsébetet, a fiatal Mária nevében uralkodó régens királynét.

 

A Mária országa online premierje január 5-én, csütörtökön lesz az eSzínházban. 

 

Az előadás január 8-áig tekinthető meg, jegyet vásárolni vasárnap este 9 óráig lehet.