Márciustól csaknem hatmillió forintra emelkedhet Orbán Viktor fizetése

A politikusoknak nem kell aggódniuk a 20 százalék feletti infláció miatt.
Kékes Viktória

2022. december 27. 09:17

Márciustól csaknem hatmillió forintra emelkedhet Orbán Viktor fizetése

Miközben a tanárok hiába küzdenek a tisztességes bérért, az infláció alatti mértékben emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, a nyugdíjemelés pedig semmire nem elég, a parlamenti képviselőknek nincs miért aggódniuk. 

 

Esetükben ugyanis automatikusan jár a fizetésemelés. 

 

Erről négy évvel ezelőtt ők maguk gondoskodtak, amikor egy olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely alapján alapfizetésüket az előző évi átlagbér háromszorosában határozták meg.

 

2022-ben a KSH és a GKI szerint is 17,7–17,8 százalék körül növekedtek a bérek Magyarországon, ami az Rtl.hu számításai szerint azt jelenti, hogy 

 

az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő.

 

Jövőre tehát a parlamenti képviselők legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak, a többségnél viszont még nagyobb mértékben nőnek a juttatások a bizottsági tagságok, valamint az egyéb tisztségek után járó pluszpénzek miatt.

 

Orbán Viktor - szintén egy törvénymódosításnak köszönhetően – június óta 4,8 milliót keres havonta. A miniszterelnök fizetése tehát – 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.  

 

Az Rtl.hu arra emlékeztet: januártól az átlagos nyugdíj összege 27 ezer forinttal 207 ezer forintra nő, míg a bruttó minimálbér 32 ezer forinttal 232 ezer forintra emelkedik. 

 

Az átlagnyugdíjhoz képest tehát több mint harmincszoros az emelkedés, míg a minimálbérhez képest több mint huszonötszörös.

 

A jövő évi emelés mértékére nem csak a képviselők és a miniszterelnök, a házelnök, a köztársasági elnök és a miniszterek sem panaszkodhatnak. Kövér László körülbelül 600 ezer forintos emelésre számíthat, így hamarosan meglesz a havi 4,2 milliós fix. Novák Katalin még ennél is többet, 4,6 milliót vihet majd haza havonta. A miniszterek, akiknek fizetéséről már Orbán dönt egy személyben, az idei 650 ezres emelés után 460 ezer pluszra számíthatnak márciustól, ami havi 3,1 milliót jelent.