Március 3-án nyílik a Tiszavirág Sportuszoda, február 3-án a városi, mert akkor lehet kinyitni

Az Orbán-kormány felelőtlen gazdaságpolitikájának is köszönhetően brutálisan megnőttek a rezsiárak, Szegeden a tavalyihoz képest hatszorosára nőtt az áram, hétszeresére a gáz ára. A kormány megszabta azt is, hogy készítsenek intézkedési terveket az önkormányzatok, amiben részletezik, hogyan próbálnak takarékoskodni, spórolni a rezsiszámlákkal. Szeged ezt az intézkedési tervet közgyűlésén szavazta meg, részletes szabályozva azt, hogy különböző kulturális és sportlétesítmények hogyan vannak zárva 2023. elején. Ebben a részletes szabályozásban pontosan szerepel a Tiszavirág Sportuszoda zárva tartása is.
Garai Szakács László

2023. január 12. 16:03

Március
3-án nyílik a Tiszavirág Sportuszoda, február 3-án a városi,
mert akkor lehet kinyitni

Az uszodával kapcsolatosan a Fidesz-kormány tett egy ígéretet arra, hogy adnak pénzügyi támogatást az esetleges januári kinyitásához. Erről Botka László polgármester beszélt a Szeged Televízió Téma című műsorában még tavaly december 14-én.

 

 

Plusz pénz azóta sem érkezett a kormánytól, amiből ki lehetne nyitni a Tiszavirág Sportuszodát. 

 

A kapott 1 milliárd 300 millió forintból pedig nem lehet kinyitni az intézményt.

 

Szeged ugyanis a kormány kötelezettségének eleget téve zárta be a felsővárosi uszodát március 3-áig, azaz nem költhetik arra a kapott pénzt, hogy megnyissák a Tiszavirágot, hiszen ezt azért kapta a város, mert ez az intézmény is, sok más mellett zárva van. Sőt, a kapott összeg, ahogy korábban is írtuk, a város megnövekedett rezsiköltségének tíz százalékára elég.

 

A Tiszavirág sportuszoda zárva tartása az úszókat és Szeged két vízilabdacsapatát érinti leginkább, utóbbiaknak lehet bonyolultabb megszervezni, hol gyakoroljanak és játsszák a meccseket. Volt már rá példa, hogy meg kell oldani egy ilyen helyzetet: az újszegedi sportuszoda több mint öt évvel ezelőtti felújításakor is kellett helyet találni az edzéseknek és a meccseknek. Akkor ráadásul a felújítás el is húzódott, eredetileg a május utolsó napjaiban kezdőd beruházással nyár végére kellett volna készen lenni, végül csak novemberben lehetett visszaadni az intézményt a sportolóknak és a szegedieknek.

 

A Szegedi Vízilabda Egylet a tizennégy csapatos OB I-ben hét forduló után a nyolcadik helyen áll, két győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel. A Tiszavirág zárva tartás alatt négy hazai meccset kell „albérletben” megtartaniuk:

  • január 21-én a Szolnok,
  • január 28-án a BVSC-Zugló,
  • február 15-én az OSC Újbuda és
  • február 22-én a Vasas

elleni bajnokikat.

 

A szegedi női vízilabdacsapat a tízcsapatos OB I kilencedik helyén áll hét forduló után egy győzelemmel és hat vereséggel. Nekik is négy bajnoki kell máshol megrendezniük:

  • január 25-én az Eger,
  • január 28-án a BVSC-Zugló,
  • február 15-én a Dunaújváros és
  • február 22-én a Győr

elleni mérkőzéseiket.

 

Hangsúlyozzuk, a kormánytól „nagylelkűen” kapott 1 milliárd 300 forintból nem lehet kinyitni hamarabb a Tiszavirág Sportuszodát. Amiből ki lehetne nyitni, az a 3 milliárd 600 millió forint, amit Szegednek be kell fizetnie szolidaritási adóként. Ha Mihálffy Béla szegedi KDNP-s országgyűlési képviselő valóban tenni akarna, tudna a városért, akkor azt tehetné, hogy eléri azt pártjánál, kormányánál, hogy ezt a pénzt ne kelljen Szegednek befizetnie. Akkor valóban elmondhatná, valamit tényleg tett Szegedért. És azzal meg is lenne az első ilyen érdemi munkája. Amire akár tényleg büszke is lehetne.