Marc D. Dillard amerikai ideiglenes ügyvivő: Szeged egy nagyon energikus, pezsgő város!

2020 elején, kinevezése után első vidéki városként Szegedre látogatott el Marc D. Dillard amerikai ügyvivő. A diplomata most két év után újból Szegedre érkezett az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ügyvivője ezúttal búcsúlátogatásra jött. A polgármesteri találkozó után adott rövid interjút.
Marc D. Dillard amerikai ideiglenes
ügyvivő: Szeged egy nagyon energikus, pezsgő város!

– Másodszor járt hivatalosan Szegeden. Mi mindent tudott ezúttal megnézni?

 

– Nagyon örülök annak, hogy lehetőségem volt visszatérni a városba. Két éve is már gyönyörű volt a város, ezt most meg tudom erősíteni. Meg tudtam nézni a Móra Ferenc Múzeumot, sőt egy kicsit beleláthattam abba, hogy épül az új kiállításuk, ami éppen az Egyesült Államokból érkezik. Ezután megnézhettem a gyönyörű zsinagógájukat is. Szeged egy nagyon energikus város, ezt már rövid itt-tartózkodás alatt érezni lehet. A rengeteg egyetemista igazi pezsgést hoz a városba.

 

– Az új kiállítást, ahogy ön is mondta, az Egyesült Államokból, Oklahoma Cityből hozzák el ide Szegedre. Önöknél odahaza mennyire népszerű egy ilyen kiállítás, mekkora hagyománya van a vadnyugat ápolásának?

 

– Nagyon fontosak az effajta kiállítások az Egyesült Államokban, és legalább ilyen fontos az is, hogy ezeket a kiállításokat más országokban is meg tudjuk mutatni. Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy ezúttal Szegedre sikerült elhozni. Még most építik, nagyon érdekes lesz, de nem akarnék részleteket elárulni róla, az biztos, hogy érdemes lesz megnézni!

 

– Botka László polgármesterrel ezúttal miről beszélgettek?

 

– Nagyon fontos, hogy a városnak, Szegednek külön is nagyon jó kapcsolata van az országommal. Elsősorban gazdasági, befektetési lehetőségekről beszélgettünk, de meghallgattam azt is, milyen helyzetben vannak az önkormányzatok Magyarországon.

 

 

– Két éve, amikor először találkoztunk 2020 januárjában, éppen elkezdődött az NFL rájátszása. Akkor nem akart tippelni a győztesre. Most zajlik az NBA nagydöntője, a Golden State Warriors 3–2-re vezet a Boston Celtics ellen, és az NHL fináléja is kezdődik. Visszajöhet még a Boston a hatodik meccsen, illetve megint megvédheti-e a bajnoki címét a Tampa Bay Lightning, ezúttal a Colorado Avalanche ellen?

 

– Mielőtt válaszolnék, feleljen nekem! Az amerikai női vízilabda-válogatott hogyan végez majd a nemsokára önöknél kezdőd vizes világbajnokságon?

 

– Rendben! Nehezet kérdezett: a csoportjából gond nélkül továbbjut, de az egyenes kieséses szakasz már nem lesz egyértelmű, könnyen lehet az első körben kiesnek. Maga jön!

 

– Nekem pont ennyire nehéz, éppen ezért nem is szívesen tippelek egyikre sem...

 

(fotók: Szabó Luca)

 

– Nem már, én „jósoltam...”

 

– Szerintem minden lehetséges! Bármelyik csapat megnyerheti. Ennél többet viszont nem mondhatok. Azt ellenben tartom, hogy az amerikai női pólócsapat világbajnok lesz!