Maradt egy kis kunája a nyári horvátországi nyaralásról? - vigyázzon, itthon a bankok már nem váltják be

Horvátországban még két hétig lehet a régi pénzzel fizetni, aztán már csak az ottani postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére az év végéig.
Kékes Viktória

2023. január 03. 10:10

Maradt egy kis kunája a nyári horvátországi nyaralásról? - vigyázzon, itthon a bankok már nem váltják be

2023 január elsejével Horvátország csatlakozott az euró- és a schengeni övezethez is. Ennek egyik következménye, hogy most már megállás nélkül gurulhatunk át déli szomszédunkhoz, viszont az esetlegesen nálunk maradt kunákat idén nyáron már egészen biztosan nem használhatjuk majd fizetőeszközként. 

 

A régi pénzt a magyar bankok már nem váltják már be, ezért akik a következő két hétben nem tervezik a horvátországi látogatást, azoknak egyetlen lehetőségük marad: december 31-ig bezárólag ellátogatni déli szomszédunkhoz, mert ott a helyi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség egységeiben át lehet váltani a kunákat euróbankjegyre és -érmére. Jó ha tudják, hogy tranzakciónként 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

 

Aki 2023-ban nem tud elutazni Horvátországba, viszont maradt kunája, 2024-től már csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja be a megmaradt pénzét. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a jegybank, az érméket 2025 december 31-ig cseréli be.