Maradjon otthon, vagy menjen külföldre nyaralni!

Tovább házmester/rendőrállamosodunk: pártunk és kormányunk idén már azt is tudni fogja, kempingbe megyünk a Balaton-partra, vagy éppen wellnessezni a Mecsekbe.

2019. január 20. 12:56

Maradjon otthon, vagy menjen külföldre nyaralni!

Novemberben fogadták el a turizmusról szóló törvény módosítását, amely idén életbe is lép. Ennek egyik lényege, hogy a szálláshelyeknek kötelező telepíteni a számítógépeikre egy szálláshelykezelő szoftvert,

hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről.

Jól olvasta.

Miért kell fölháborodni? Eddig is ki kellett tölteni egy űrlapot a bejelentkezéskor.

Igen, de

„szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Ami igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a (...) szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz” – írja a balatontipp.

Plusz eddig az űrlapok jelentős részét nem volt kötelező kitölteni, sőt ha nem akarta a vendég megadni bizonyos adatait, akkor arra is volt lehetősége, hogy más adatokat írjon oda, senki nem ellenőrizte mondjuk a születési idő helyességét, vagy a lakcím pontosságát. Ezt simán kivédték a jogszabályban: ha „egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást.”

Salgótarján, Karancs szálló, 1966-ban. Apáink, nagyapáink tisztában voltak azzal, ha nyaralni akartak, nincs választásuk, meg kell adni az adataikat. Persze sokan nem is mentek sehova. De nem ezért. Nem volt „kedvük”, más miatt... (fotók: Fortepan)

Mindez a kékek szempontjából lesz különösen érdekes és fontos, hiszen

„amennyiben a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell. Mindez persze különösebb hacacáré nélkül digitálisan zajlik. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen.”

Európai Unió, Magyarország, 2019., az Orbán-rezsim uralkodása alatt.

Két dolgot tudok javasolni, azt, amit a címben is leírtam:

  • maradjunk otthon
  • vagy nyaraljunk külföldön...

Garai Szakács László