„Maradjatok szolidárisak!” – élőláncban Budától a Kossuth térig: tízezrek tüntettek a tanárokért és az oktatásért Budapesten

Hetvennél több fővárosi oktatási intézmény vett részt az egész napos tüntetésen Budapesten szerdán: az oktatás rossz állapota, a tanárok alacsony bére, a szabad tankönyvválasztás és a sztrájkszabadság hiánya miatt emeltek szót.
Cservenák Zoltán

2022. október 06. 00:06

„Maradjatok szolidárisak!” – élőláncban Budától a Kossuth térig: tízezrek tüntettek a tanárokért és az oktatásért Budapesten

Reggel élőlánccal kezdődött a megmozdulás, ehhez több ezren csatlakoztak. A lánc a budai Attila úttól az Erzsébet hídon át a Keleti pályaudvarig tartott. A tanárok megalázóan alacsony bére ellen, és nagyarányú, legalább 45 százalékos béremelés mellett is demonstráltak a diákok, szülők és pedagógusok. Az is borzolta a kedélyeket, hogy a miskolci Herman-gimnázium igazgatóhelyettesét felfüggesztették, miután kiállt a polgári engedetlenség mellett és nem vette fel a munkát, valamint, hogy a budapesti Kölcsey-gimnázium öt tanárát rúgta ki ugyanezért a Belső-pesti Tankerület.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete petíciót adtak át az Alapvető Jogok Biztosának. Délután 5 óra körül a tüntetők egy csoportja lezárt a Margit hidat.

Ezt követően a Kossuth térre vonultak a demonstrálók. A Parlament előtt nagyjából 20–30 ezres tömeg jött össze, többször skandálták: „Tanár nélkül nincsen jövő”. itt felszólalt a Kölcsey-gimnázium ugyancsak kirúgott tanára, Tölrey Katalin és Molnár Áron a noÁr Mozgalom alapítója, Nagy Ervin színművész. 

 

Tölrey Katalin azt mondta, egymillió gyerekhez ér el a tanárok hangja, rajtuk keresztül egymillió családot tudnak megszólítani. A pedagógus hangsúlyozta, a tanítványaikért is küzdenek. A szülőket arra kérte, álljanak ki a tanárok és a diákok mellett, segítsenek. 

 

„A sokaságnak ereje van. Húzzuk ki magunkat, álljunk ki a méltóságunkért, emberi és szakmai értékeinkért! Ellenállók, partizánok vagyunk, a szellem partizánjai egy sötét, gőgös erőszakos hatalommal szemben”.

 

Molnár Áron azt mondta: az Orbán-rendszer fél tőlük, de csak együtt, a diákokkal, a szülőkkel és a tanárokkal sikerül elérni a céljaikat. Molnár felhívta a diákok figyelmét: a Parlamentbe turistacsoportok is bemehetnek. „Halkan mondom, nehogy esetleg ülősztrájkba kezdjenek” – tette hozzá a noÁr Mozgalom alapítója.

A tüntetést koncertek zárták 22 óra után.

 

A főváros mellett több vidéki nagyvárosban, így Szegeden is volt tüntetés szerda este. A szegedi Széchenyi téren, a Klebelsberg-szobornál több százan álltak ki a tanárok és diákok jogaiért és nagyobb megbecsülésükért. Szerda reggel a Deák-gimnáziumnál és a Gábor Dénes-technikumnál vontak élőláncot iskolájuk köré diákok és tanárok.

A nap folyamán több szakszervezet, köztük az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének tagjai is szolidaritásáról biztosította a tüntetőket.

Címlapon

mutasd mind