Marad a kata, de lesznek változások

Változtatna a kata szabályozásán a kormány, ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a pénteki Kormányinfón. A cél, hogy megszűnjenek a visszaélések, az adóelkerülés. Az új szabályozás január 1-jén lépne életbe.
Vass Imre

2022. június 18. 15:14

Marad a kata, de lesznek
változások

A kedvezményes adónem eredeti célja az volt, hogy egy egyszerű, kevés adminisztrációval járó adózási formát kínáljon főleg a kisvállalkozóknak. Azonban több cég is kihasználja az adózás elkerülése érdekében a katát, és ebbe a jogviszonyba kényszeríti a munkavállalóit. 

 

Gyulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kormány azt szeretné elérni, megmaradjon a kedvezményes adózás a legkisebb vállalkozásoknak, azonban felszámolják a visszaéléseket. A miniszter hozzátette, az eddigi keretet havi 1,5 millió forintra kívánja emelni a kormány, így éves szinten 18 millió forintig lehetne a katát használni. Azonban azokat mindenképpen ki akarják majd szűrni, akik a szabályozás eddigi hibáit, kiskapuit kihasználva kevesebb adót fizettek bevételeik után.

 

A miniszter azt is elmondta, még csak elképzelések vannak, azonban döntés nem született az ügyben. 

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint a 450 ezer katás túlnyomó többsége indokoltan alkalmazza az adónemet, és 100-150 ezren főállású vállalkozóként működhetnének továbbra is. Ezek azok a vállalkozások, amelyek elsősorban lakossági ügyfeleknek dolgoznak, és csak kisebb mértékben cégeknek.

 

Számításaik szerint további 60–80 ezer főállású alkalmazott vagy nyugdíjas keresetkiegészítésként tekint a katás jogviszonyra. Az ő számukra egy új adónem bevezetését javasolja a budapesti iparkamara. 

 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint is mindenképpen meg kell őrizni ezt az adónemet, de azzal egyetértenek, hogy megérett a módosításra.

 

A szervezet főtitkára, Perlusz László elmondta ez az adózási forma jelentősen hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez és számos olyan vállalkozói réteg bekerült az adózók körébe, akik korábban nem voltak benne. Azért, hogy ezek most ne menjenek vissza a szürke, vagy a feketegazdaságba, fontos megtartani a katát.

 

A VOSZ szerint a katának összhangban kell lennie a többi adónemmel és a költségvetési szempontokat is figyelembe kell venni. Azt is támogatják, hogy a kormány emelni kívánja a pénzügyi kereteket. úgy gondolják, akár automatikus értékkövetést is lehetne alkalmazni.

 

Vélemények

mutasd mind