Marad a hitelmoratórium, de...

A kormány foglalkozott a hitelmoratórium kérdésével – értesült a Világgazdaság. A lap, kormányzati körökből származó információi szerint a kabinet döntött a hitelmoratórium feltételekkel történő meghosszabbításáról.

2021. szeptember 07. 13:07

Marad a hitelmoratórium, de...

A moratórium meghosszabbítását négy feltételhez kötik.

Továbbra is kérhetik a moratóriumban való megmaradást a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete, a bércsökkenés mértéke nem lesz meghatározva. A vállalkozások esetében pedig azok kérhetik a hosszabbítást, akiknek az árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Nagyon fontos változás az eddigiekhez képest, hogy a moratóriumban maradás nem lesz automatikus, ezt az igényt mindenkinek jeleznie kell a bankja felé.

A moratóriumban való maradás igényét nemcsak személyesen, hanem online is be lehet jelenteni. A Világgazdaság információi szerint a hosszabbítás jövő év júliusig lesz érvényben.

A CIB Bank saját ügyfelei körében végzett egy felmérést, amely azt mutatta a moratóriumban lévők többség ősztől már törleszteni szeretné hitelét. A Magyar Nemzeti Bank is arra próbálja ösztönözni az adósokat, hogy akik tehetik, folytassák a törlesztést. Szerintük a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg.

Címlapon

mutasd mind