Már vizsgálja az Orbánék szerint „közélet befolyásolására” alkalmas civil szervezeteket az Állami Számvevőszék

Mindenki gyanús, aki nem gyanús, az duplán gyanús. Tovább folytatódik az Orbán-kormánynak nem tetsző civilek vegzálása Magyarországon.
Cservenák Zoltán

2022. május 25. 07:25

Már vizsgálja az Orbánék szerint „közélet befolyásolására” alkalmas civil szervezeteket az Állami Számvevőszék

Korábban a külföldről támogatott civil szervezeteket stigmatizálta az Orbán-kormány, ezeknek a szervezeteknek be kellett jelenteniük, hogy honnan, mennyi támogatást kaptak, ha a támogatás mértéke meghaladta a 7,2 millió forintot, és viselniük kellett a „külföldről támogatott szervezet” megjelölést, de az Európai Bíróság végül elkaszálta a törvényt. 

 

A jogszabályokat azóta átalakították, hivatalosan most már „a közélet befolyásolására alkalmas” szervezetekre koncentrálnak Orbánék, pontosabban az Állami Számvevőszék, ami feladatául kapta: ellenőrizze a civileket.

 

A Szabad Európa írta meg, hogy a számvevőszék már vizsgálja „a közélet befolyásolására alkalmasnak” vélt civileket. A lapnak a K-Monitor nevű, kormányzati pénzköltéseket ellenőrző civil szervezet vezetője azt mondta, nagyjából egy hetet kaptak az Állami Számvevőszéktől különböző adatok feltöltésére.

 

„Ezek elsősorban a szervezet saját belső szabályzatait érintik, számviteli, pénzkezelési és egyéb szabályzatokat” – mondta a Szabad Európának Léderer Sándor.

 

A lapnak többen is azt mondták, a ráncfelvarráson átesett jogszabállyal is baj van, mivel nem határozza meg pontosan, mik a „közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek”.

 

A törvényben mindössze egy kritérium, az évi 20 milliós mérlegfőösszeg szerepel, amelyik szervezet ennél többől gazdálkodik, arra vonatkozik a szabályozás, még akkor is, ha egyáltalán nem befolyásolja a közéletet a tevékenysége. Azokat a szervezetek, amik 20 millió alattiak, de mégis ilyen tevékenységet végeznek, nem ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Ez több megkérdezett szerint is több, mint érdekes.

 

A Szabad Európának nyilatkozó Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet igazgatója azt mondta, jogsértőnek tartják a jogszabályt, ezért még tavaly decemberben megtámadták azt az Alkotmánybíróságon. 

 

Szabó szerint az Állami Számvevőszéknek nem kellene foglalkozni a civil szervezetekkel, mivel alapvetően az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervéről van szó, a civilek ellenőrzését és törvényes működésük felügyeletét az ügyészség és a bíróság el tudja végezni.

 

(Szabad Európa)