Már tervezik a Gogol utcát, erről tartottak lakossági fórumot

A tervező szerint már egyik funkcióját sem tudja teljesíteni a Gogol utca, a lakosok kisebb forgalmat, kevesebb fát, és kevesebb padot akarnak.
Iványi Aurél

2023. március 30. 21:31

Már tervezik a Gogol utcát, erről tartottak lakossági fórumot

A Tisza Lajos körút és a Londoni körút közötti utcák megújítását már régóta tervezi az önkormányzat, a Gutenberg utcát már jó ideje keresztül-kasul is járhatjuk és a Gogol utca „meghosszabbítását”, a Kölcsey utcát is. Ezekhez hasonló elképzelései vannak a tervezőknek, csütörtökön délután ezekről tartottak fórumot. Legalább ötvenen el is jöttek a tájékoztatóra, a legtöbben a Gogol utca lakóiként közvetlenül is érintettek az átalakításban.

 

A lakossági fórumon elhangzott a tervek elkészítése folyamatban van, a véleményekre pont azért kíváncsiak, hogy azokat figyelembe tudják venni. Kiderült, hogy a Gogol utcában is a Gutenberghez hasonló útkiképzést terveznek egyelőre: kényelmesebb lesz a gyalogosoknak a közlekedés. Az utcát a fák túlnőtték, azokat is kicserélik majd. A növényeket úgy fogják válogatni, hogy azok gyökérzete néhány éven belül ne támadja meg a pincék falait. Jelentős változás lehet, akárcsak a Gutenbergben, hogy az új járdára pollerekkel akadályozzák majd a parkolást, így lényegében csökkenni fog a parkolási lehetőség az utcában. A fák köré fából építenek keretet – ezek a Gutenberg utcai fáknál nagyobbak lesznek, mivel az előírás szerint is harminc centivel nagyobbra kell azokat kialakítani. A rövid bemutató után a lakók is elmondhatták a véleményüket, kérdezhettek is. Aki lemaradt volna a fórumról, még április 16-áig kitöltheti azt a kérdőívet, amit a projekttel kapcsolatban állítottak össze, és ami ezen a linken elérhető.

 

 

A Gutenberg utca kiképzéséből indultak ki a hozzászólók, ezért az ottani tapasztalatok szerint azt kérdezték, hogyan fog bemenni a mentő, vagy a tűzoltó az úttestbe helyenként belógó betonszegélyektől. Megnyugtatták az emiatt aggódókat, az úttest tervezésekor a legnagyobb gépjármű nyomsávjával, úgynevezett üldöző görbe segítségével lemodellezik, mekkora szélességre van szükség, így kicsi a valószínűsége annak, hogy éles helyzetben ne tudjon bemenni az utcába akár a tűzoltó, akár a mentő. Más utcafelújításokkal kapcsolatban a fák kivágása miatt szoktak aggódni a helyben élők, most kicsit meglepő módon pont arra jött javaslat egy utcában lakótól, hogy még véletlenül se legyen annyi fa, és annyi pad a Gogolban, mint a Gutenbergben, mert zavaróak, és a napfényt is elveszik.

 

 

A legtöbben arra panaszkodtak, hogy amióta a szomszédos Gutenberg utcát felújították, azóta jóval nagyobb a forgalom a Gogolon, erre vártak a jelenlévő Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megoldást, de erre az egyik, szintén a Gogolban lakó építész adta meg a választ azzal, hogy ha az őt utcájukat is hasonló módon építik át, akkor ott is kisebb lesz majd a forgalom. Az építész-lakó annyit azért hozzátett, hogy egy-egy utca forgalmának a változása megboríthatja egy-egy városrész közlekedését, érdemes volna egységes koncepciót kialakítani. A lakók a saját parkolásuk miatt is aggódtak, és a pollerek ötlete sem igazán aratott sikert a körükben. Nagy Sándor erre a saját körzetét hozta példának, ahol a lakók éppen a szabálytalanul füvön parkolók ellen kérik a pollerek elhelyezését. Egy gyakran arra kerékpározó fiatal pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a díszburkolat már helyenként feljön, így talán a Gogolon más típusú burkolatot kellene letenni. Nagy Sándor megígérte a már feltöredezett burkolat kijavítását a Gutenbergben, és elmondta, hogy a Gogolban csak a gyalogos utakon terveznek díszburkolatot, az autósoknak, és a kerékpárosoknak klasszikus utat építenek.

 

Végül egy idősebb férfi azt is megkérdezte, hogy mikor lesz az egészből építkezés, mire Nagy Sándor elmondta, ahogy a fórum elején is elhangzott, hogy a tervezés közbeszereztetésén túl vannak. Egyelőre a hazai uniós források ügye nem mozdul, ezekről folynak az egyeztetések a magyar kormány és Brüsszel között. Nagy Sándor szerint, amire a tervezéssel, az előkészítő munkákkal elkészülnek, addigra a vita a felek között lezárul, az uniós források megérkeznek, és utána kezdődhet az utca felújítása.