Már szeptemberben 20 százalékos lehet az infláció

A megemelkedett rezsiköltségek miatt biztosan magasabb lesz az áremelkedés, mint augusztusban. A kérdés csak az, már most eléri a 20 százalékos lélektani határt a drágulás, vagy arra még várnunk kell egy-két hónapot.
Kékes Viktória

2022. október 10. 08:56

Már szeptemberben 20 százalékos lehet az infláció

Szeptemberben újabb jelentős emelkedés jöhet az inflációban, hiszen már a KSH módszertanába is bekerülnek a magasabb lakossági rezsiköltségek. Így az augusztusi 15,6 százaléknál lényegesen magasabb lehetett az áremelkedés, csak az a kérdés, mennyivel – írja a Portfolio.

Forrás: Portfolio

 

A gazdasági portál által megkérdezett elemzők átlagosan 20 százalékos értéket várnak, a nyolc szakértőből négyen úgy gondolják, hogy már most meghaladhatta az újabb lélektani határt az éves drágulás.

 

Az inflációval kapcsolatban a legnagyobb kérdés továbbra is az, meddig tarthat az emelkedés, mikor tetőzhet a nyomás. Ha szerencsénk van, akkor azért a szeptemberihez hasonló ugrást már nem fogunk látni a következő hónapokban, rövid ideig még lassan kúszhat talán feljebb az éves ráta, de 20 százalék felett kicsivel vélhetően tetőzni fog az elemzők szerint.

Forrás: Portfolio

Persze komoly kérdés továbbra is az árstopok sorsa, elsősorban az üzemanyagok és az élelmiszerek esetében bevezetett intézkedések vannak hatással az inflációra. Jelenlegi állás szerint december végéig vannak érvényben ezek az intézkedések. Egyelőre az elemzők is csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy azt követően meghosszabbítják-e őket. Ha nem, akkor az is döntően befolyásolhatja az infláció mértékét.