Már ötszöröse a magyar gázár a piacinak, a németek meg már megint megfagynak – Besenyei Zsolt jegyzete

Minden hazugság volt, és nincs megállás.
Besenyei Zsolt

2023. május 08. 14:14

Már ötszöröse a magyar gázár a
piacinak, a németek meg már megint megfagynak – Besenyei Zsolt
jegyzete

A felcsúti brácsás lelkesen tercelt a moszkvai prímás alá. Másfél éve, 2021 októberében arról beszélt, hogy „gáz van, mert nincs gáz” (pedig hol voltak még a szankciók, még háború sem volt). Novemberben pedig azt ígérte, „ők házasodhatnak azonos neművel, mi meg nem fagyunk meg a télen”.

 

Tehát ők, azaz Nyugat-Európa meg igen. És erről nem tud leszakadni.

 

Most már biztosan itt a nyár, Magyarország túlélte a rezsicsökkentésnek nevezett gázáremelést, a megahazugságot, amelynek segítségével a Fidesz újabb kétharmados választást nyert 2022-ben. A rezsicsökkentés megvédésének a Fidesz azt nevezte, hogy a lakosság átlag fölött fogyasztó, nagyméretű, régi építésű, tehát szigeteletlen családi házakban élő harmadának több mint a hétszeresére(!) emelték a földgáz árát.

 

Szijjártó Péter tavaly december elején megjósolta, hogy ha az EU árplafont mer kivetni a földgázra (180 eurónál) az a piac összeomlását, súlyos gázhiányt és – ami ezzel jár – brutális áremelkedést fog eredményezni.

 

És milyen igaza lett! Az ársapka elfogadása után a gázár szinte azonnal összeomlott. 150 euró/megawattóráról egy hónap alatt a felére csökkent, és azóta is esik.

 

Múlt pénteken már 35 eurónál zárt az irányadó rotterdami TTF-en, ami nemcsak azt jelenti, hogy Szijjártó és Orbán már ketten vannak a fordított Kasszandrák klubjában (tudniillik akiknek annak dacára hisznek, hogy mindig tévednek), de azt is, hogy a brutálisan megemelt magyar „lakossági piaci ár” messze a valódi piaci ár fölött van.

 

 

A 35 euró/megawattóra ugyanis 136 forintos köbméterenkénti árat jelent, szemben a 751 forintos „lakossági piacival”. Ötszörös különbség.

 

Orbán, akinek hívei, körülbelül másfélmillió egyszerű magyar ember kétségtelenül elhiszi, hogy Nyugat-Európa már rég megfagyott, az infláció másokat még jobban sújt, és hogy minden a szankciók miatt van, két hónapja megpróbálta azt is bemagyarázni nekik, hogy „nem fogunk visszatérni a háború előtti energiaárakhoz, a háború előtti árak háromszorosa a gázár.”

 

A valóság, szinte már természetes módon, homlokegyenest az ellenkezője:

  • a gázár a tavaly februárinak nemhogy a háromszorosa volna, de alig negyven százaléka.
  • A háborút két hónappal megelőző csúcsnak csak húsz százaléka.
  • A 2022-es rekordnak pedig pillanatnyilag alig tíz százaléka.

 

A gázár összeomlott, a tizedére csökkent, a magyar fogyasztók költségei mégsem mérséklődnek. Sőt, a kormány május 1-jétől határozatlan ideig rögzítette az árat – messze afölött, mint amiért az állam veszi.

 

Az ellentmondás már a kormányrádiónak is feltűnt, a riporter valódi kérdéssel próbálta provokálni a világháborút deliráló főnököt, aki szerint „a fűtési szezon kezdetével, amikor megindul a tározók feltöltése, emelkedni fognak az árak”.

 

 

Továbbá „idén nem feltétlenül lesz elég energia és gáz Európában, de Magyarországon nem kell tartani ettől”. Szóval Nyugat-Európa meg fog fagyni. Már megint.

 

A helyzet az, hogy Nyugat-Európa már tavaly és tavalyelőtt sem fagyott meg, noha Orbán előre megjósolta, valamint Moszkva már egyáltalán nem szállít nekik gázt. Ugyanakkor idén sem fog megfagyni, mert van elég gáz máshonnan.

 

A már hónapok óta tartó árcsökkenés ugyanis éppen ezt jelzi: a kínálat tartósan meghaladja a keresletet.

 

Igazán sajnálnám továbbá, ha Orbánnak a szeged.hu-ról kellene megtudnia, de a tározók töltését nem a fűtési szezon kezdetén, hanem jóval előtte kell elkezdeni.

 

 

Pláne, ha mint most, az ár olcsó. És nem akkor, ha mint várja, drága lesz.