Már odaát táncol: elhunyt Törőcsik András

Tüdőgyulladása volt, a Honvéd Kórházban halt meg.
Garai Szakács László

2022. július 09. 13:31

Már odaát táncol: elhunyt Törőcsik
András

Negyvenötször szerepelt a magyar válogatottban, szerepelt az 1978-as argentin és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon is. Előbbin a csoportkörben miután egész meccsen rugdosták, idegesítették a házigazdák, a 87. percben elintézték azt is, hogy ne tudjon egyenlíteni: Gallego nagyon „megsérült” mellette egy párharcban, António Garrido bíró pedig másodszor is felmutatta neki a sárga lapot. Spanyolországban másfél meccs jutott neki: Mészöly Kálmán, az argentinok ellen padoztatta, nem tudott visszavágni, Salvador ellen a helyére beállt Kiss László lőtt hét perc alatt mesterhármast, a Belgium elleni 1–1-et játszhatta végig. Abban az évben volt utoljára válogatott, tizenkét gólt lőtt összesen a nemzeti tizenegyben.

 

 

Az Újpesti Dózsával végül háromszoros bajnok lett, és háromszoros Magyar Kupa-győztes lett. A cseleiért mindenki rajongott, talán még a fradisták is. De igazából rosszkor volt rossz helyen: a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején csak fociznia kellett volna, ám pont ezzel nem törődött igazán. Ma megértően így mondanánk: nem tudott viselkedni...

 

Sinkovics Gábor kollégánk 2020 áprilisában így írt Törőcsik Andrásról:

 

„Annyi mindenről beszélgetnék veled, Kese. Arról a gólról, amit 1977. október 19-én a Megyeri úti stadionban lőttél a spanyol Bilbao kapujába. Becsukom a szemem, és látom a jelenetsort, azt az utánozhatatlan mozdulatot, ahogy alányesel a lasztinak, ami valami hihetetlen röppálya végén hullik és hullik feltartóztathatatlanul a legendás Iribar hálójába. Erről kérdeznélek, és a táncrendről, ott a zöld gyepen, amelynek segítségével mintegy rock and roll sztár tűzbe-lázba hoztad a közönséget. Rég volt, Kese. Akkor még körülrajongott, irigyelt futballista voltál. Az egyik legjobb, aki valaha megfordult magyar pályákon. Mi lett veled?”

 

Most már tudjuk...

Vélemények

mutasd mind