Már nyakunkon a feketeleves: a vasárnapi ünnepi ebéd is egyre többeknek lehet luxus

A paraszt akkor evett húslevest, ha beteg volt: ő vagy a csirke – tartotta mondás. A rekordsebességgel emelkedő árak mellett már nem is túl távoli jövő, hogy tömegek számára lesz luxus a korábban megszokott vasárnapi ünnepi ebéd: a húsleves és rántott hús.
Rafai Gábor

2022. szeptember 02. 15:51

Már nyakunkon a
feketeleves: a vasárnapi ünnepi ebéd is egyre többeknek lehet luxus

A KSH legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek ára egyetlen év alatt 27 százalékkal emelkedett. Most a jegybank friss inflációs jelentése alapján az mfor.hu magazin szerzői számolgattak, mennyibe került négy éve, tavaly és most a hagyományos vasárnapi ebédet elkészíteni. 

 

A magyar háztartások hétvégi ebédjének elmaradhatatlan kelléke a húsleves. Egy átlagos csirkéből készült húsleves receptjét vették példának, hogy megvizsgálják, hogyan hatott az infláció az egyik legtradicionálisabb magyaros ételre.

 

A csirkehúsleves összeállításához szükséges alapanyagokért – a csirkeszárnyért, bontott csirkéért, vöröshagymáért, tv-paprikáért, sárgarépáért, petrezselyemgyökérért, zellergumóért és krumpliért – 2018-ban összesen csak 911 forintot kellett fizetni, ez az idén már 1398 forintba kerül.

 

2022 júliusában pedig több mint 300 forinttal került többe az alaprecept mint egy évvel korábban. 

 

Azzal, hogy most közel 1400 forintból jött ki a húsleves receptje, így a tavalyi árakhoz képest 35,3 százalékkal drágult az elkészítése, míg 2018-hoz képest 53,3 százalékkal. Elsősorban a húsárak drasztikus emelkedése miatt drágult a húsleves.

 

Még ennél is durvábban megdrágult a rövidkarajból, zsemlemorzsából, finomlisztből, napraforgóolajból és tojásból készülő rántott hús – elsősorban a rövidkaraj és a tojás árának emelkedése játszott közre a drágulásban. 

 

2018-ban még 1325 forintból is elkészült a rántott hús, idén júliusban ez 2051 forintba kerül. Tavaly ez a szám 1633 forint volt.

 

Ezen kívül 2022-ben a tradicionális magyar étel, a lecsó közel 2110 forintból jön ki, ha pedig palacsintát is szeretnénk készíteni desszertnek, az alapanyagokért nagyjából 530 forintot kell fizetni. 2018-ban palacsintát 377 forintból, lecsót 1320 forintból lehetett készíteni.

 

Ha valaki otthon egy négy fős családnak elkészítené hétvégére ezeket az ételeket, 6090 forintot kell, hogy fizessen az alapanyagokért, szemben a tavalyi 4750 forintos elkészítési árral. 

 

Az egy év alatt mért 28,2 százalékos áremelkedés pedig a valóságban még magasabb is lehet attól függően, ki, hol és mennyiért tudja beszerezni a hozzávalókat.