Már nem önkéntes alapon vesznek részt a tesztelésben a hallgatók, hanem kötelező nekik

Az orvostanhallgatók munkájára eddig önkéntességi alapon számítottak a koronavírus-tesztelések lebonyolításban. Azonban egy államtitkári levélben már vezénylésről van szó, azaz kötelező részt venniük a hallgatóknak a munkában.

2020. november 15. 22:02

Már nem önkéntes alapon vesznek részt a tesztelésben a hallgatók, hanem kötelező nekik

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára által aláírt levélben az áll, hogy

a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint szükséges.

A levelet címzettje a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak országos érdekképviseleti szervezete.

Az Index birtokába került levélből kiderül, hogy a hallgatók egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés lesz. Ehhez a munkához a Megyei Védelmi Bizottságok biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők teljes ellátását. A szűrőcsapat egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni.

Bódis József azt írja, ezeket a hallgatókat az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamosok vezénylésével biztostják. Azonban más szakos hallgatókat munkájára is szükség van, őket gépkocsivezetőként tudják foglalkoztatni.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, szakmai felkészítésük oktatóvideókkal történik majd.

A Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

Emellett kórházi-klinikai munkára is kötelezni fogják az orvos-, egészségtudományi hallgatókat. Először az ötöd- és hatodéves hallgatók kapják meg a vezénylésüket.

Címlapon

mutasd mind