Már Navracsics is elismeri, hogy az EU nem elégszik meg annyival, amit eddig a kormány a jogállamiság helyreállítása és a korrupció visszaszorítása ellen tett

Jobban kellene az uniós pénz, mint valaha, de Brüsszel nem elégedett, és várhatóan további követeléseket fogalmaz meg Magyarországgal szemben.
Kékes Viktória

2022. október 27. 10:27

Már Navracsics is elismeri, hogy az EU nem elégszik meg annyival, amit eddig a kormány a jogállamiság helyreállítása és a korrupció visszaszorítása ellen tett

Miközben fullba nyomja a kormány itthon a „brüsszeli szankciók” elleni bombás propagandát, Orbán Viktor az unió fővárosában minden szankciót aláír, a magyar parlament pedig rohamtempóban fogadja el egymás után az Európai Bizottság „kéréseinek” megfelelő törvényeket. Ezek azonban ezer sebből véreznek, lásd a korrupció ellen küzdő integritás hatóság jövőbeli tagjai, vagy az egyetemeket fenntartó alapítványokban milliós fizetésekért élethosszig ülő fideszes politikusok esetét. 

 

Jól tudják azt az Európai Bizottságban is, így az egyébként az aktuális tárgyalási fordulóról rendre kincstári optimizmussal beszámoló Navracsics Tibor is kénytelen volt beismerni az Inforádióban, hogy jöhetnek újabb uniós követelések is. Példaként említette, hogy ilyen új követelés a helyreállítási alap esetében már fel is bukkant, az igazságszolgáltatás függetlensége területén várnak újabb lépéseket. 

 

 

Átlagember számára egyébként fel sem fogható nagyságrendű összegek sorsáról van szó: három csomagról tárgyal Magyarország az Európai Unióval, ebből kettő pénzügyi, egy pedig jogi természetű. Az egyik pénzügyi csomag a hétéves uniós költségvetésből járó támogatás, amely 2020 és 2027 között összesen 14 ezer milliárd forint. A másik csomag a helyreállítási és ellenállóképességi alap, amelyet eredetileg a Covid-járvány gazdasági hátrányainak enyhítésére hoztak létre, ebből Magyarországnak 2300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna, és emellett van egy kedvezményes konstrukciójú hitel is, amelynek felvételéről a kormány még nem döntött. Az unió tagországai közül hazánk az egyetlen, akivel ez utóbbi esetében még a megállapodást sem írták alá a korrupciós kockázatok miatt. Az EU egyébként láthatóan bekeményített: a lengyelek helyreállítási tervét elfogadták ugyan, a pénzt mégsem kapták még meg, mivel a Bizottság szerint Lengyelország nem teljesítette a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt (amire természetesen ők is ígéretet tettek).

Címlapon

mutasd mind