Már minden századik magyar diák Ausztriába jár iskolába

Nemcsak dolgozni mennek át egyre többen Ausztriába, hanem már minden századik magyar diák nyugati szomszédunkban jár iskolába – írja a G7 gazdasági portál. Ennél egyértelműbb bizonyítéka aligha lehetne a magyar oktatáspolitika csődjének.
Hollósi Zsolt

2023. március 21. 22:07

Már minden századik magyar diák Ausztriába jár iskolába

A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt az osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévben már 10646 fő, és tavaly újabb 1367 magyar diákot írattak be ausztriai iskolákba. Miközben Ausztriában ötszörösére nőtt ebben az időszakban a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, addig Magyarországon 14 százalékkal csökkent – írja a G7

 

Az osztrák iskolákban tanuló külföldi diákok száma gyorsan növekedett az elmúlt másfél évtizedben: a 2006/07-es tanévben arányuk még csak 9 százalék volt, ami 17-re nőtt a legutóbbiban. Ezen belül a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban az elmúlt másfél évtizedben, mintegy nyolcszorosára emelkedett. 

 

A magyar diákok száma az iskolarendszer minden szintjén gyorsan növekszik, de arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb.

 

Közel 60 ezren ingáznak naponta Ausztriába dolgozni, az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.