Már lefotóztak egy szegednyi embert: apáról lányára szállt a fényképészmesterség Szarvaséknál

Nincs még egy olyan állandó helyen, ötven éve folyamatosan működő fényképészüzlet Szegeden, mint a Bartók téri Szarvas fotóbolt. Apáról lányára szállt a fényképészmesterség.
Szabó C. Szilárd

2022. április 16. 13:28

Már lefotóztak egy szegednyi embert:
apáról lányára szállt a fényképészmesterség Szarvaséknál

– A gyermekparalízis miatt kerekesszékbe kényszerült édesapám, Szarvas Gyula laboránsként kezdte a Fényképész Szövetkezetben, amelynek három üzlete volt annak idején Szegeden, a Kárász utcán, a Széchenyi téren és a Lenin, ma Tisza Lajos körúton. Ő dolgozta ki és retusálta a képeket, hívta elő a filmeket, és festette a képeket, mert akkoriban még színezték a fotókat – mesélte lánya, Bódy Lászlóné Szarvas Judit, aki elmondta, hogy a hét éve elhunyt édesapja szinte élete végéig dolgozott. Szarvas Gyula ötven éve, 1972-ben nyitotta meg fényképészboltját a Bartók téren, ahol Judittal is beszélgettünk.

 

Ötven éve nyílt meg a Bartók téren a Szarvas fotóbolt. Bódy Lászlóné Szarvas Judit az édesapjától vette át az üzletet (fotók: Szabó Luca)

 

Otthon színezte a fotókat

– Apukám onnantól lett ismert, hogy megnyitotta boltját a Bartók téren. Amikor kitette az üzlet kirakatába a képeit, s megálltak az emberek, hogy megnézzék a fotókat, biztos volt benne, hogy lesz munkája. Abban az időben még esemény volt, hogy elmentek az emberek fényképezkedni. Jól dolgozott, szerették az emberek. Emlékszem, hogy a szabadkai piacon, sőt még Ausztriában, Kismartonban is megkérdezték tőle, hogy „nem maga a szegedi fényképész?” – mesélte Judit, aki negyvenöt éve, 1977 óta dolgozik a Bartók téri boltban.

 

Igazából tizennégy évesen kóstolt bele a fényképészszakmába az édesapja mellett, de elmondása szerint már kisgyerekként besegített otthon a fotók festésében, színezésében. Judit Békéscsabán, majd Budapesten végezte szakmai tanulmányait, de a szakma fortélyait az apjától sajátította el.

 

Harmincöt év a sötétkamrában

A Szarvas fotó igazolvány- és tablóképeiről ismert a városban, de a paletta az igényeknek megfelelően bővült az idők során. Judit már esküvők és családi események fotózását és videózását, valamint tárgyak fotózását is vállalja, de teljes iskolai tablókat is szerkeszt, ahogy fogalmazott, „üvegezve, akasztva, mindennel együtt cakkompuder adom ki a kezemből a tablókat. Igyekszem mindig egyedit készíteni az iskoláknak, osztályoknak.” Voltak olyan tablói is, amelyekkel díjakat nyert.

 

Portrék a bolt falán: Gregor József operaénekes, mellette Vaszy Viktor karnagy és Gyetvai Antal motorcsónak-versenyző, valamint a kisfiú, akiből kis híján a Márka üdítő reklámarca lett

 

– Apukám élete végéig a hagyományos filmes technikával dolgozott. Én is azzal kezdtem, harmincöt évet töltöttem a sötétkamrában. Igaz, a filmes technikával párhuzamosan a digitálist is használtam, s ma már csak az utóbbival foglalkozom. Ugyanakkor még most is előfordul, hogy régi filmeket hoznak be a boltba, amelyeket a sötétkamrában kell előhívnom – mesélte Judit.

 

Kihalófélben lévő szakma

A Bartók tér 3. alatti fényképészbolt helyén 1972 előtt töltőtollműhely működött.

 

– Tollakat töltöttek itt, amit onnan tudok, hogy kék volt a plafon a festéktől. Amikor kezdtem a pályám, sok kis épület állt boltokkal – szűccsel, órással, villamossági szaküzlettel – a Centrum-gödör helyén. Állítom, nincs még egy olyan állandó helyen, ötven éve folyamatosan működő fényképészüzlet a városban, mint a miénk – mondta az aranykoszorús fényképészmester, aki szerint már biztosan lefényképeztek az édesapjával egy szegednyi embert a fél évszázad alatt.

 

Munka közben

 

Szarvas Gyula Gregor József operaénekesről és Vaszy Viktor karnagyról, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatójáról is készített portréfotót, Stanzel Antal szobrász megbízásából. A Gregor- és Vaszy-portré ma is látható a boltban. Judit elmondása szerint édesapja imádta a vasútmodelleket, s mivel Vaszy Viktornak is ez volt a hobbija, jó barátok lettek. Anno fotózta az édesapja Gyulay Endre megyés püspököt is, akinek portréfotót kellett küldenie a Vatikánba. A bolt falán látható egy kisfiú fotója is, akit a nagyapja kalapjában és pipájával, magyar kártyával a kezében fényképeztek le egy asztalnál, amelyen egy Márka üdítő állt. Judit elmondta, hogy kis híján a Márka reklámarca lett a kisfiúból. Judit a kézilabdás Nagy László tablóképére, a búvárúszó Kanyó Dénes és a motorcsónakban országos bajnok Gyetvai Antal portréjára büszke.

 

Bódy Lászlóné Szarvas Judit a hivatásával kapcsolatban azt mondta a beszélgetésünk végén, hogy szerinte a fényképészet kimenő szakma, aminek sajnos már nincs sok ideje hátra.