Már érezhetőek a háború első hatásai: bezuhant a forint és a tőzsde, az olaj ára pedig kilőtt

A csütörtök hajnalban megindult orosz háborús offenzíva azonnal a gazdaságban is éreztette hatását. A forint zuhanni kezdett, csakúgy, mint a tőzsde. Az olajár pedig azonnal emelkedni kezdett. Mindezeknek infláció gerjesztő hatása is lesz.
Vass Imre

2022. február 24. 09:30

Már érezhetőek a háború első hatásai: bezuhant a forint és a
tőzsde, az olaj ára pedig kilőtt

A háború kitörése előtt a 361,1 volt az euró árfolyamat, azonban a hajnali offenzívát követően, reggel fél 7-kor már 364,134-en állt.

 

Az S&P 500 és a Nasdaq 100 határidős kereskedésen kívüli jegyzései körülbelül 2 százalékot estek reggel fél 7-ig. Az európai határidős ügyletek mintegy 3,5 százalékos zuhanásban voltak, az ázsiai-csendes-óceáni részvényindex pedig 2020 óta a legalacsonyabb szintre esett. A moszkvai tőzsdén leállt a rubel, a részvények és a határidős ügyletek kereskedése.

 

Az arany 2021 eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett. A dollár és a jen megugrott, míg az euró és a nyersanyaghoz kötődő devizák visszaszorultak – írja a Bloomberg.

 

Természetesen az olaj ára is azonnal emelkedni kezdett, a Brent hordónként 100 dollár fölé drágult. Az olajár emelkedése emeli az inflációs kockázatokat a világgazdaságban. 

 

Emellett az élelmiszerárak is elszabadulhatnak, miután Oroszország és Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőrei. 

 

Index