Már duzzasztanak Kiskörénél, gyorsan apad a Tisza

Felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkezdte a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

2021. március 02. 12:02

Már duzzasztanak Kiskörénél, gyorsan apad a Tisza

A Közép- és Alsó-Tiszán egyaránt apadó vízállások figyelhetők meg, a folyó vízállása Szolnoknál kedd reggel 707 centiméter, apadó volt. Változatlanul elsőfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Kiskörétől Lakitelekig, a bal parton Kiskörétől Csongrádig, továbbá a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hármas-Körös – szintén visszaduzzasztással érintett – jobb partján a torkolattól Kunszentmártonig. Az igazgatóság jelenleg az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez kapcsolódóan 408 kilométeres védvonalszakaszon lát el nappali figyelőszolgálatot.

Az elmúlt napokban felfedezett hódüregek miatt a Zagyva jobb parti töltésén továbbra is pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Hétfő délutántól elsőfokúra mérsékelte a készültséget a karcagi belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is másodfokon védekeznek a jászkiséri és a kiskörei szakaszokon, míg elsőfokú a készültség a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi és a cibakházi, tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon. A kedd reggeli összesítés szerint ismét csökkent az elöntött terület, jelenleg 8495 hektárt borít víz, ebből 3130 hektár vetés. Péntek óta pontszerű harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben hódtorlasz miatt a Doba-csatornánál, valamint hódüreg miatt a J-III-2 csatornánál. Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászkisér.

A föntiek azt is jelentik, egyre jobb a helyzet Szegednél is, szépen lassan vonul le az árhullám.

Címlapon

mutasd mind