Már dolgoznak a munkagépek Kiskundorozsmán: hamarosan biztonságos, új úton kerekezhetnek az itt élők

Régi kívánsága teljesül a kiskundorozsmaiaknak: elkezdődött a településen átvezető kerékpárút legrosszabb szakaszának a teljes felújítása. Három hét múlva már biztonságosan kerekezhetnek a vadonatúj, közel egy kilométer hosszú szakaszon. A munkákra a szegedi önkormányzat saját forrásból több mint 25 millió forintot költ.
Rafai Gábor

2022. június 10. 17:15

Már dolgoznak a munkagépek
Kiskundorozsmán: hamarosan biztonságos, új úton kerekezhetnek az itt élők

– A dorozsmaiak már többször megkerestek, hogy nem megfelelő a városrészen áthaladó kerékpárút minősége. Ezt jeleztem az önkormányzatnak, a városüzemeltetési bizottság múlt heti döntése után már meg is kezdődhetett a munka – mondta el a helyszínen a városrész önkormányzati képviselő-jelöltje, Komjáti Zoltán.

 

Tavasszal adták át a Szegedet Bordánnyal összekötő kerékpárút még hiányzó részét, amelyik a Vereshomok út és a Kulipintyó csárda közötti 3,7 kilométeres útszakasz mellett épült meg. A 340 millió forint európai uniós támogatásból megvalósult, két és fél méter széles, kétirányú kerékpárút a már meglévő öt és fél kilométeres szakaszt kötötte össze a szegedi kerékpárút-hálózattal. A bicikliút már jóval korábban megépült, városi szakasza azonban mára megérett a felújításra.

 

 

A munkát több szakaszban végzik el. Elsőként a Széksósi útnál lévő várostáblától a dorozsmai templomig tartó részt, itt kezdődtek el pénteken a munkálatok.

 

A száz százalékban önkormányzati saját forrásból megvalósuló felújítás több mint 25 millió forintba kerül, a három hétig tartó munkák során a 2 méter 20 centiméter széles kerékpárút új alapot és új aszfalt réteget kap.

 

– Első lépésben teljesen elbontjuk a régi utat, majd darált aljvédő betonból kap egy 15 centiméter mély alapot, erre jön egy ugyancsak 15 centis útalap. Összesen 1300 négyzetméteren újítjuk fel az utat – mondta el Terhes Gergő, a kivitelezést végző Norbo-Ép Kft. szakembere, akitől azt is megtudtuk, három hetünk van a munka befejezésére. Ezért már most tíz szakemberük, két kisgépük és három teherautójuk dolgozik Dorozsmán, hogy biztosan tartani tudják a határidőt.

 

– Hatalmas lesz az öröm, ha elkészül végre az új út, nagy szükségünk volt már erre. Évek óta gond, hogy ezen a szakaszon ilyen rossz a minősége, pedig nagyon sokan kerekeznek erre minden nap. Volt, hogy egyszerre négyszáz diák tekert csatasorba ki Sziksósra – mondta Tapodi Mihályné, akinél hozzáértőbbet aligha találhattunk volna, hiszen a bicikliút mellett van a kerékpárboltja. 

 

Meg is érezte a forgalmán, hogy rossz, kátyús volt az út, sűrűben kellett alkatrész a javításokhoz.

 

– Nem állunk itt meg, további út és járdafelújításokat tervezek. Megalakítottam a Dorozsmai Legények elnevezésű civil csoportot, mi adjuk majd a munkaerőt és a szakértelmet, az önkormányzat pedig az anyagot, így, az összefogás segítségével a korábbinál több járdát és utat tudunk majd felújítani a jövőben – mondta Komjáti Zoltán.