Már csak ez hiányzott: sportesemény-szervező ügynökséget hoz létre a kormány

Feladata a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai események előkészítése és lebonyolítása lesz.
Kékes Viktória

2022. november 29. 12:08

Már csak ez hiányzott: sportesemény-szervező ügynökséget hoz létre a kormány

Nem csak a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló rendelet, de egy rendezvényszervező ügynökség létrehozásáról szóló határozat is megjelent a hétfő esti Magyar Közlönyben

 

Az Orbán Viktor által szignált utasítás szerint, egy új rendezvényszervező ügynökséget hoz létre a kormány, amit Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek fognak nevezni. Az NRÜ feladata a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai-, valamint az egyéb kiemelt állami rendezvények előkészítése és lebonyolítása lesz. Ennek érdekében a miniszterelnök felszólítja a gazdaságfejlesztési minisztert, Nagy Mártont, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az állam 100 százalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság – 5 millió forint jegyzett tőkével és 191 millió forint tőketartalékkal történő – megalapításáról. Az újonnan létrehozandó ügynökség a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá fog tartozni, a tulajdonosi jogokat pedig a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja gyakorolni.

 

Köztudott, hogy Orbán Viktor és kormánya kiemelt helyen kezeli a sport ügyét. Ennek egyik jele, hogy miközben egyre kevesebb család tudja igénybe venni a gyermekesek adókedvezményét, a sporttámogatások töretlenül növekednek. A kiemelt figyelmet bizonyítja az is, hogy csak tavaly 420 milliárd ment el a sportra. Csak a költségvetésből 272,6 milliárd forintot költöttek el erre. A pénz 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százaléka (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadás volt, tehát beruházást, fejlesztést jelentett - valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítését szolgálta.

Címlapon

mutasd mind