Már alakzatban állva várja az Agyaghadsereg a Móra Ferenc Múzeumban a pénteki kiállítás-megnyitót

A kínai agyagkatonákat bemutató tárlat holnap nyílik, az intézmény munkatársai már az utolsó simításokat végzik, hogy minden rendben legyen. Nemcsak katonák láthatók: a gyerekek felépíthetik a kínai nagy falat vagy agyagkatonák darabjait áshatják ki a régészeti homokozóból azok, akik ellátogatnak a Móra Ferenc Múzeum legújabb kiállítására.
Vass Imre

2023. május 25. 17:05

Már alakzatban állva várja az Agyaghadsereg a Móra Ferenc Múzeumban a pénteki kiállítás-megnyitót

A Móra Ferenc Múzeum legújabb a kínai agyagkatonákat bemutató kiállításának, egyik különös látványossága lesz az eredeti színűre festett kínai anyagkatona, amely teljes elkészüléséhez már csak néhány ecsetvonás hiányzik.

 

A világhírű agyaghadsereg több mint ötven agyagkatonáját és két lovát is bemutatják a tarlaton, a katonák már alakzatban állnak. 

 

 

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója elmondta, az egyik kiállítási részben azt a monumentalitást szeretnék érzékeltetni, amely az eredeti helyszínen is van, így a figurákat az eredetivel mindenben megegyező elrendezésben állították fel.

 

 

Az agyaghadsereget a kínai Hszianban találták meg a régészek, az első kínai császár, sírhelyét őrzi. Eddig hatezer katonát emeltek ki a földből, hozzávetőleg kétezer darab még feltárásra vár. Valamennyi katonának egyedi az arca és hajviselete, és a szobrok a legapróbb részletekig tökéletesen kidolgozottak.

 

 

A tárlat a kínai történelem egy kis szeletét mutatja be, az i. e. II. századot – tette hozzá Fogas Ottó.

 

Nemcsak az agyagkatonák és az egyéb kiállítási tárgyak várják a látogatókat, hanem a gyerekeknek egy interaktív, Kínával kapcsolatos játszóteret is összeállítottak. Itt a gyerekek

  • felépíthetik a kínai nagy falat,
  • összeállíthatnak egy sárkányt,
  • megismerkedhetnek a kínai írásjelekkel, valamint
  • a régészeti homokozóban kiáshatnak egy anyagkatonát is.

 

A Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlata pénteken, délután 5 órakor nyitja meg kapuit. A Múzeumok Éjszakáján pedig a sanghaji múzeumból érkező műkincsekkel gyarapodik a gyűjtemény.