Már a parlamenti bizottsági ülésen leszavazták a fideszesek, hogy az egyetemi kuratóriumokból távozni kelljen a politikusoknak

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatát már a bizottsági ülésen elkaszálták a fideszesek. Ez egyébként rendre így van más ellenzéki törvényjavaslatok esetében is. Ebből a szempontból ez nem meglepetés, amiatt igen, hogy szóltak Brüsszelből, kevés az, amit eddig csinált a kormány ezen a téren. Azaz Orbán Viktorék tovább kockáztatják az uniós források megérkezését.
Garai Szakács László

2023. március 06. 14:10

Már a parlamenti bizottsági ülésen
leszavazták a fideszesek, hogy az egyetemi kuratóriumokból távozni
kelljen a politikusoknak

A kormánypárti képviselők leszavazták az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén a DK javaslatát, amelyben szigorították volna az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumában. Az összes politikust, állami és önkormányzati vezetőt, illetve a politikához kötődő egyéb megbízottakat is kizárták volna a felsőoktatási intézményeket fenntartó alapítványok kuratóriumából és felügyelő bizottságából – írta a Telex.

 

A Fidesz–KDNP képviselői nemmel szavaztak, ez pedig azt jelenti, hogy nem kerül az Országgyűlés elé a javaslat.

 

Pedig valamit csinálni kellene a kormánynak. Ujhelyi István nálunk is megjelent nyílt levelében, illetve az általunk szintén szemlézett Népszava-cikkben is egyértelműen benne van, amit eddig Orbán Viktorék tettek, édeskevés.

 

 

A Telexnek persze megmagyarázta a Területfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya, hol tartanak most.

 

„Egy tárgyalási folyamat kellős közepén vagyunk, aminek a következő része Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter szerdai brüsszeli megbeszélései lesznek, ahol mint mindig, megállapodásra törekszünk majd. Ezt tettük akkor is, amikor az unió illetékesei korábban egyvalamit, a miniszterek és államtitkárok távozását kérték a kuratóriumokból. Ezt is teljesítettük már”.