Már a műholdak is orosz célpontok lehetnek, az OTP-t is szankcionálta Putyin, kegyetlen harcokra számítanak Herszonban

Ez történt az orosz-ukrán háborúba csütörtökön. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. október 27. 21:43

Már a műholdak is orosz célpontok lehetnek, az OTP-t is szankcionálta
Putyin, kegyetlen harcokra számítanak Herszonban

Moszkva figyelmeztette a Nyugatot: Oroszország célba veheti a kereskedelmi műholdakat

Az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek kereskedelmi műholdjai célponttá válhatnak Oroszország számára, ha részt vesznek az ukrajnai háborúban.

 

Oroszország, amely 1957-ben felbocsátotta a világűrbe a Szputnyik-1-et, az első ember alkotta műholdat, 1961-ben pedig eljuttatta az első embert a kozmoszba, jelentős támadó űrkapacitással rendelkezik, ahogyan az Egyesült Államok és Kína is. Oroszország 2021-ben műholdellenes rakétával semmisítette meg egyik saját műholdját.

 

Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium illetékes igazgatóhelyettese az ENSZ Közgyűlés Első Bizottságának ülésén elmondta, a kereskedelmi műholdak legitim célpontjává válhatnak egy csapásnak azt követően, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a világűrt a nyugati dominancia érvényesítésére próbálják felhasználni.

 

Voroncov kifejtette, hogy a nyugati műholdak használata az ukrán háborús erőfeszítések támogatására „rendkívül veszélyes tendencia”. Hozzátette, provokatív, hogy a Nyugat ilyen műholdakat használ Ukrajna támogatására.

 

Ellopták Patyomkin herceg maradványait az oroszok

Az oroszok ellopták Patyomkin herceg emlékművét és földi maradványait a megszállt Herszon város Szent Katalin székesegyházából, jelentette be Vlagyimir Szaldo, a régió oroszok által kinevezett kormányzója. Szaldo azt mondta, hogy Patyomkin maradványát azért szállították el, hogy ne csak Herszon városa, hanem az egész Herszon régió lássa, és hogy ezt az emlékművet és másikakat is visszahoznak majd a jövőben.

 

Grigorij Alekszandrovics Patyomkin szervezte meg 1762-es palotaforradalmat, később II. (Nagy) Katalin cárnő kegyence lett. Az oroszoknak azért fontos Patyomkin, mert a török–orosz háborúk idején több sikeres csatát vezetett, visszacsatolta Oroszországhoz a Krím-félszigetet, a Fekete-tenger partvidékét, Dél-Ukrajnát és megalapította Szevasztopolt. Amikor a cárnő meglátogatta a vidéket, a herceg díszletfalvakat építtetett, hogy bizonyítsa, a parasztság jól él.

 

 

Az ukránok készülnek rá, hogy újabb támadás éri őket Fehéroroszország felől

Ukrajna megerősítette erőit a Fehéroroszországhoz közeli északi régiókban, mert komolyan számolnak azzal, hogy újabb orosz támadás éri őket abból az irányból, tomácsolta a kijevi vezérkar szavait a Guardian.

 

Oleskii Hromov, a vezérkar fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője elmondta, jelenleg nem tapasztalják a veszélyt a határszakasz felől, de ez nem zárja ki azt, hogy a jövőben jöhetnek onnan fenyegetések. Mint mondta, minderre reagálniuk kell, ezért többszörözték meg az erőiket a térségben.

 

Február végén, amikor Oroszország megindította az offenzíváját Ukrajna ellen, a szövetséges Fehéroroszországból is indultak megszálló csapatok az országba. Ezek voltak azok az erők, amelyek elfoglalták a csernobili atomerőművet, később pedig Kijev ostromára indultak.

 

Putyin az OTP Bankot is szankcionálta

Az orosz elnök véglegesítette annak a 45, részben külföldi tulajdonban álló oroszországi banknak a listáját, amelyeknek átmenetileg lesz tilos bizonyos tranzakciókat kötni. A listán szerepel az OTP orosz leánybankja is.

 

Az MTI szerint az érintett pénzintézetek szerdán közzétett listáján az OTP bank érdekeltségén kívül szerepel például az American Express Bank, a Western Union DP Vosztok, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan Bank International, az Intesa, a Credit Suisse, a Raiffeisen, a Citibank, az UniCredit Bank, az Ozone Bank, valamint a Yandex Bank. A korlátozás 2022. december 31-ig van érvényben, az alól mentességet csak az orosz elnök rendkívüli engedélyével kaphatnak a pénzintézetek.

 

Telex időközben megkereste az OTP-t a szankcóval kapcsolatban. A lap azt a tájékoztatást kapta, hogy a banknál alapvető változást a rendelet első értelmezése alapján nem éreznek, mert a magyar bankcsoport az érvényben levő, általánosan megfogalmazott korlátozást eddig is úgy tekintette, hogy az vonatkozik az OTP-re, ez a rendelet most ezt erősítette meg.

 

 

Kegyetlen utcai harcokra van kilátás Herszonban

Egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, hogy keserves harcok törjenek ki Herszonban, írja szintén a Guardian. Herszon jelenleg a legnagyobb olyan város, ami a háború kitörése előtt ukrán kézen volt, de azóta elfoglalták. Ám az ukránoknak sikeres déli ellentámadása után idáig sikerült visszaszorítania a megszálló oroszokat, és minden jel szerint a várost is felszabadítanák az ukrán erők.

 

Látva, hogy az oroszok által kihelyezett adminisztráció sürgette a lakosságot, hogy meneküljenek a városból a Dnyeper keleti partjára, Olekszij Aresztovics, Zelenszkij tanácsadója úgy vélekedik, hogy az orosz csapatok semmi jelét nem adják, hogy feladnák a város védelmét, így szerinte nehéz csatákra kell készülni.

 

Zelenszkij őrültnek nevezte az oroszok taktikáját

Az orosz csapatok a Donyeck megyében fekvő Bahmut városának elfoglalására törnek. A háború előtt 70 ezer lelket számláló település elfoglalása nem csak stratégiailag, de szimbolikusan is nagy jelentőséggel bírna Oroszország számára. Ukrán kommentárokat olvasva már-már megszállottan ostromolják a várost az oroszok, a BBC szerint az elnök, Volodomir Zelenszkij is úgy fogalmazott, hogy az orosz fél őrültsége itt a legegyértelműbben tetten érhető.

 

Közben Olekszij Arestovics, Zelenszkij főtanácsadója arról beszélt, hogy egyetlen nap alatt az orosz erők nyolc külön támadást intéztek a város ellen, de minden alkalommal sikerült visszaverniük őket.

 

A város az ukrán kézen lévő Szlovjanszk és Kramatorszk városaiba vezető főút mellett fekszik. Harcászati szakértők szerint a városnak önmagában csekély katonai értéke van, de ha elesne, az más városokat is visszahozna az orosz tüzérség hatókörébe, ez pedig újabb fordulatot hozhatna a háborúba, és véget vethetne a mostani szakasznak, amikor az orosz erők folyamatosan visszavonulni kénytelenek.

 

 

ORFK: több mint 10 ezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5419-en léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4917-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Vonattal szerdán 178 ember, köztük 69 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.