Már a látszatra sem adnak: Matolcsy fia bútorozza be a Nemzeti Bank egyik cége által felújított, egykori Postapalotát

Jó bútorok kellett, na.

2021. május 12. 07:41

Már a látszatra sem adnak: Matolcsy fia bútorozza be a Nemzeti Bank egyik cége által felújított, egykori Postapalotát

Azt már megszoktuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank közpénzen műkincseket vásárol. Van a jegybanknak ingatlanbefektető cége, ami azért is jó, mert a felújított közhivatalokba, irodákba bútorok is kellenek. Matolcsy György jegybankelnök fiának meg hogyhogy nem bútorgyára van, ez a Balaton Bútor.

Így aztán kézenfekvő volt, hogy a korábbi Postapalotát, mostani nevén Buda Palotát Matolcsy Ádám bútorgyárában készült bútorokkal bútorozzák be. 

A DK-s Vadai Ágnes rá is kérdezett Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy ez így mennyire törvényes, Polt viszont feljelentésként értékelte az érdeklődést. A legfőbb ügyész mélyreható vizsgálata után azt állapította meg, hogy

nem sértettek törvényt, nem történt hűtlen kezelés azzal, hogy Matolcsy György irányítása alatt lévő Magyar Nemzeti Bank egyik cége által felújított épületbe Matolcsy György fiának vállalkozása szállított bútorokat.

A Népszava azt írja, Matolcsy Ádám nem cáfolta, hogy a Balaton Bútor Kft. bútorait vitték az épületbe, de továbbra is tartja magát ahhoz, hogy cégével nem indul olyan közbeszerzéseken, amit a jegybank vagy annak valamelyik cége ír ki.

Most sem szegte szavát, hiszen nem volt közbeszerzés. Így aztán bűncselekmény sem történt.

Így működik a NER.

Felsejlik az alapítványosdi

A közvagyon alapítványosítását a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bank környékén kezdték el alkalmazni nagy tételben Magyarországon. A jegybank alapítványainak mintegy 400 milliárdos vagyonát az Optima Zrt. kezeli, ennek egyik leányvállalata, az Optimum-Penta Kft. vette meg a Postapalotát (ma már Buda Palota) 2016-ban 7,1 milliárd forintért. Az épületet majdnem a vásárlás értékéből, 7 milliárd forintból átépítették irodaházzá, majd a jegybank 14,4 milliárdért visszavásárolta azt az Optimum-Penta Kft.-től 2018-ban.

Z

Címlapon

mutasd mind