Már a harmadik műtüdős kismama gyógyult fel a koronavírus-járványból a szegedi klinikán

Több mint 100 nap után engedték haza. Ő is harmadik gyermekét szülte meg: otthon láthatta életében először.
Garai Szakács László

2022. április 11. 14:44

Már a harmadik műtüdős kismama
gyógyult fel a koronavírus-járványból a szegedi klinikán

– Óriási örömként élte meg osztályunk minden munkatársa, hogy nemrég a harmadik, műtüdővel kezelt kismamát is hazaengedhettük. Az édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még 2021 decemberében világra jött, tünetei ezt követően súlyosbodtak. Először a COVID-Intenzív Osztályra került, állapota azonban a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. A kismama ezért átkerült az SZTE SZAKK AITI, Intenzív Osztályára, ahol 70 napig tartó, ECMO-gép segítségével műtüdőkezelést végeztünk. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd hosszú napokig készültünk arra, hogy fokozatosan felébresszük – idézte fel Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója.

 

A professzor azt is elmondta, a szakmai kihívás mellett egyszerre volt lelkileg felemelő és megterhelő, hogy a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek. Csodálatos élmény volt, ahogyan visszataláltak az életbe az anyukák, és telefonjukat erőtlenül forgatva rácsodálkoztak legkisebb babájukra, akiket hazamenetelükkor életükben először ölelhettek magukhoz.

 

A kismamák életének és egészségének megmentése szakmai szempontból is fontos elemét képezi a történeteknek. Az esetek alátámasztják a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak felkészültségét, kardiotechnikusainak gyakorlottságát, és ápolóik rendkívül odaadó, szakszerű és példaértékű munkáját. A kezelésekkel az SZTE SZAKK ezzel regionális szerepét is növelni tudta. Babik Barna hangsúlyozta, hogy csapatmunkába integrált, kitűnő egyéni teljesítmények nélkül lehetetlen lett volna szakmailag és logisztikailag ezeket az igen összetett eseteket sikeresen meggyógyítani.

 

– Ezúttal is fontosnak tartom kiemelni és megköszönni több szakma, az Aneszteziológia és Intenzív Terápia, a Szívsebészet, a Szülészet-Nőgyógyászat, a Radiológia, a Laboratóriumi Medicina, a Klinikai Mikrobiológia, valamint az Országos Mentőszolgálat hatékony együttműködését – mondta Babik Barna.

Címlapon

mutasd mind