Már 30 ezren jelentkeztek szavazatszámlálónak

A legutóbbi országgyűlési választáson sok körzetben nem volt ellenzéki delegált. Úgy néz ki, idén nem lesz ilyen.
Kékes Viktória

2022. március 21. 11:34

Már 30 ezren jelentkeztek szavazatszámlálónak

Több mint 27 ezren regisztráltak eddig online a szavazatszámláló bizottságokba ellenzéki delegáltnak, és a helyi kampánycsapatoknál is 2-3 ezer önkéntes jelentkezett – tudta meg a Népszava a jelöltek delegálását és felkészítését összefogó 20K22 civil csoporttól.

 

A Nemzeti Választási Irodától arról tájékoztatta a lapot, hogy múlt péntekig a „jelöltek és jelölő szervezetek” összesen 15 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot delegáltak, akik „az eskü- vagy fogadalomtételt követően gyakorolhatják jogaikat”. Hivatalos delegálásra még e hét péntekig van lehetőség, lehet még jelentkezni.

 

Az országban 10 243 szavazókör működik a választás idején, ezek mindegyikébe két embert küldhetnek a jelölő szervezetek, hogy minden pillanatban figyelni tudják a szavazás menetét. A legutóbbi országgyűlési választáskor az ellenzéki pártoknak összesen valamivel több mint 15 ezer delegáltja volt. A szavazatszámlálók beosztásában azonban nem volt megfelelő az együttműködés, így rengeteg szavazókörben nem volt ellenzéki delegált. 

 

A Húszezren a tiszta választásért civil kezdeményezés célja, hogy ilyen most ne fordulhasson elő. A szervezők azt mondták a Népszavának, hogy a településméret csökkenésével egyre nehezebb helyben számlálót találni, mert az emberek különféle okokból inkább nem akarják nagy dobra verni, hogy ellenzéki delegáltak.

 

Ugyanakkor más településekről – főként nagyvárosokból – sokan vállalják az utazást is, így ezeket a kisközségi szavazóköröket az ő segítségükkel töltik fel a választás tisztaságára figyelő önkéntesekkel.