Már 107 településen nincs elég üzemanyag

A Mol hétfő óta 194 viszonteladójának nem szállít üzemanyagot.
Kékes Viktória

2022. november 22. 09:54

Már 107 településen nincs elég üzemanyag

Hétfőtől a Mol teljes egészében beszüntette 194 hazai „üzemanyag-viszonteladója” ellátását. Egri Gábor, a nagy láncokhoz nem tartozó, jellemzően kis- és középvállalkozások üzemeltette töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a Népszavának azt mondta, arról nincsenek pontos ismereteik, hogy pontosan hány kút maradt üzemanyag nélkül, az viszont biztos, hogy hétfőig 107 olyan hazai települést összesítettek, ahol egy vagy több kút üzemanyaghiányt jelentett. 

 

Ezek közé megyeszékhelyek – Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg –, budapesti kerületek, más városok és kistelepülések is tartoznak. Egri Gábor szerint az ország minden pontjáról üzemanyaghiányt jelentenek, és nem csak az ellátatlan kutakról, hanem a többiről is, ahová az ügyfelek átpártolnak.

 

Az FBSZ szerint a helyzet leginkább a saját térségük ellátásában kulcsszerepet játszó, jellemzően vidéki, kis kutak ügyfélkörét lehetetleníti el. A szervezet szerint a helyzeten segíthetne az ország biztonsági olajtartalékainak további felszabadítása is.

 

Közben a világpiacon ismét esnek az üzemanyagárak: a benzin átlagára 20 forinttal 647 forintra esik, míg a gázolajért 19 forinttal kevesebbet, átlag 713 forintot kérnek a 480 forintos hatósági árra nem jogosult közlekedőktől – írja a holtankoljak.hu. Az irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a november eleji, száz dollár közeli szintről tegnapra 83 dollárra esett, majd este 86 dollárig, azaz erősödött. 1 dollár jelenleg 397 forint.