Makrai László a Témában: Megkezdődtek a tavaszi munkálatok Szeged közterületein

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit műsorvezető vendége a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki többek között a városban megkezdődő tavaszi munkálatokról beszélt, de az otthoni kertek kialakításával kapcsolatban is adott néhány tanácsot.
Miszlai Dorina

2023. március 25. 08:03

Makrai László a Témában:
Megkezdődtek a tavaszi munkálatok Szeged közterületein

Berobbant a jó idő, így kezdetét vették a tavaszi kertészeti munkálatok. Elsőként a játszóterek füves területein dolgoztak a környezetgazdálkodási cég munkatársai, de mivel minden hirtelen fog belombosodni, ezért néhány munkálatba már most belekezdtek. A fűnyíráson túl a föld boronálását is elvégezték. A boronálás célja, hogy a talaj fellazításával oxigénhez juttatják a földet, ami megakadályozza a fűfélék megbetegedését. Néhány éve Szeged közterületein elkezdték alkalmazni az úgynevezett mulcsozási technológiát, aminek lényege, hogy a levágott gallyakból fa aprítékot készítenek – ezt nevezik mulcsnak –, és ezt a mulcsot kihelyezik a nyitott helyekre. A mulcsozás előnye, hogy elzárja a fényt, ami megakadályozza a fénykedvelő gyomok kifejlődését. Ezután szóba került a virágok ültetése is, amiről Makrai László elmondta, még októberben elültették a kétnyári, illetve a hagymás növényeket, mint például az árvácskát vagy a százszorszépet, most pedig ezeket a virágoskerteket gyomlálják.

 

A globális felmelegedés miatt a néhány éve még Szeged belvárosát díszítő hársfa és nyírfa mára szinte teljesen eltűnt, csak a lakótelepek zöld övezetében találkozhatunk ezekkel a fajokkal. Makrai szerint a klíma változásán túl ebben az is szerepet játszik, hogy a városban minden le van betonozva, illetve csatornázva, emiatt ezen fák gyökereinek nem marad elég hely, ami gátolja vízhez jutásukat. Épp ezért az előbb említett fajok helyett leggyakrabban a kőrissel és a juharral találkozhatunk a város szívében.

 

A beszélgetés végén Makrai László igyekezett tanácsot adni azoknak, akik tervezik otthoni kertjük építését. Első lépésként a talajt kell megvizsgálnunk, ha azt nem találjuk megfelelőnek, akkor javítsuk fel mulccsal vagy komposzttal, ha ez megvan, akkor jöhet a megfelelő növények kiválasztása. Ezt leginkább az befolyásolja, hogy az adott területet mennyire éri fény. Ha a területünk árnyékos, akkor a hagymás növényeket vagy a geofitonokat, vagyis a lombhasadás előtt nyíló növényeket válasszuk, ha viszont a területünket sok fény éri, akkor például a bársonyvirág vagy az őszirózsa lehet a megfelelő választás. Makrai László szerint érdemes minél több évelő növényt ültetnünk, illetve törekedjünk a többévszakos kert létrehozására.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Vélemények

mutasd mind