Makó: háromszáz sztrájkolóról beszél a szakszervezet, a Continental szerint százan sem szüntették be a munkát szombaton

Több mint 300-an, a sztrájkjogosult mintegy 400 fő 85 százaléka el sem kezdte vagy beszüntette a munkát szombaton – állítja a szakszervezet. Cáfol a cég.

2021. február 20. 20:45

Makó: háromszáz sztrájkolóról beszél a szakszervezet, a Continental szerint százan sem szüntették be a munkát szombaton

Frissítés: A Continental cikkünk megjelenése után közölte, „a 2021. február 17-re, szerdára szervezett kétórás sztrájkon 120 fő, a mai, szombati nyolcórás munkabeszüntetésen 98 fő vett részt az 1.700 munkatársunkból”.

Reggel 6 órakor még csak mintegy 120 fő nem kezdte meg a munkát, de később még 200-an döntöttek úgy, hogy sztrájkba lépnek, így végül összesen több mint 300 fő tiltakozott. A jogosult létszámnak ez a 85 százaléka, ami hatalmas siker – mondta a Népszavának Radics Gábor a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ), valamint a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke.

A Continental cégcsoporthoz tartozó Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárának dolgozói a rossz munkakörülmények, a túlórák és a tízéves munkaviszony után járó pluszjuttatás elvétele miatt tiltakoztak.

A Continental álláspontja az, hogy a válság miatt volt szükség a bónusz elvételére.

2020 nyara óta nő a feszültség a szakszervezet és a vállalat vezetése között, mivel a Continental a válságra hivatkozva felmondta a dolgozók 23 éven keresztül érvényben lévő kollektív szerződését, ami miatt a túlmunka-szabályozás is megszűnt. Ennek eredményeként lényegében korlátlanul túlóráztathatják a dolgozókat – írja a Népszava.

A HVG arról számolt be, hogy a szakszervezetek 24 órás munkabeszüntetést is kilátásba helyezett, ha nem javulnak a körülmények.

A szakszervezetek szerdán már tartottak egy 2 órás munkabeszüntetést. Ezután a felek leültek tárgyalni, és bár közeledtek az álláspontok, nem született egyezség. Ennek eredménye volt a mai 8 órás munkabeszüntetés. Ha továbbra sem tudnak megegyezni, akkor jöhet az egész napos sztrájk.